Кандидатът за кмет на „Възраждане“ е работил по нея с екип от експерти и активни велосипедисти

Днес в град Варна се проведе пресконференция на „Възраждане“, на която кандидатът за кмет Коста Стоянов представи концепция за развитието на веломрежата в града, която е изготвена от екип от експерти и активни велосипедисти. На пресконференцията присъстваха Юлиян Губатов – общински съветник от групата на „Възраждане“ в Общински съвет Варна и председател на структурата на „Възраждане“ във Варна, Евгени Балев – председател на велоклуб „Спартак“, член на Общинска комисия по безопасност на движението в Общински съвет Варна, и Дилян Григоров – член на „Възраждане – Варна“, член на Общинска комисия по безопасност на движението в Общински съвет Варна и активен велосипедист.

На пресконференцията беше представена карта с велотрасетата във Варна 

Коста Стоянов, който е кандидат за кмет на Варна, издигнат от „Възраждане“, поясни, че за него е изключително важно  решенията, които  ще взима, ако получи доверието на варненци,  е да подобряват качеството на живот града. Едно от нещата, които трябва да бъдат  постигнати според него, за да се случи това, е намаляването на вредните емисии и опазването на чистотата на въздуха.

„Немалко мерки в различни направления трябва да бъдат взети, за да се разреши този задълбочаващ се проблем и една от тях е довършването на веломрежата в град Варна. Ефектът след изграждането на първите велоалеи беше мигновен, много хора решиха да предпочетат велосипеда пред автомобила що се отнася до къси разстояния в града. Впоследствие се появиха и велокуриерите, които също допринасят за намаляване на трафика, по-малко вредни емисии и респективно по-чист въздух. В последните години започна и ерата на тротинетките (ИЕПС). Всичко това ни дава повод да сме уверени, че довършвайки велоалеите, ние ще получим един много по-достъпен за придвижване и по-чист град. С екип от експерти и активни колоездачи разработихме концепция за доразвиване на веломрежата в града. Сега ще помоля Евгени Балев и Дилян Григоров да прдставят пред Вас концепцията, която заедно изготвихме.“, каза Коста Стоянов.

Евгени Балев и Дилян Григоров представиха концепцията в детайли. 

По наши оценки към момента в града липсват около 65% от нужните велоалеи за достигане на базисно ниво. На картата може да видите съществуващите велоалеи в син цвят, както и тези, които трябва да  се изградят в червен цвят, също и необходими велопреминавания в обособени паркови и пешеходни зони, където това трябва да се случи по определен начин (с ниска скорост и с предимство за пешеходеца). Велоалеите, които предлагаме, ще обслужат най-спешните и най-труднодостъпните места в града, дори там където липсва градски транспорт.

Първото трасе – кв. Владиславово – Приморски парк

Велоалея, предвидена за бърз достъп от кв. „Владиславово“ до Западна промишлена зона, жп гара, Приморски парк, Градски плаж. Тази велоалея е предвидена да свърже велоалеята на бул. „Янош Хунияди“ с нова велоалея по бул. „Атанас Москов“, достигайки до ул. „Девня“, където по цялото протежение на езерния път да стигне до жп гара, след което и до входа на Приморски парк.

Връзки с други велоалеи:

Второто трасе  – кв. Аспарухово – Център

Велоалея, предвидена за бърз и безопасен достъп от кв. „Аспарухово“ до централната част на града. Много значима се явява велоалеята, свързваща южната част на града със северната.  Единственият начин да се изгради велоалея е като тя се предвиди в проекта за ремонт на Аспарухов мост в сътрудничество с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Излизайки от мостовото съоръжение, алеята ще продължи по бул. „Христо Ботев“, достигайки централната част на града.

Третото трасе – Приморски парк

Тази алея има за цел да въведе ред с движението в парка, както и да свърже други трасета. С оглед на статута на парка, както и на зачестилите инциденти с пешеходци в парка, сме предвидили тази велоалея да преминава изцяло в периферната му част. По този начин ще спрем сегашния хаос с безразборно движещи се тротинетки и велосипеди, смущаващи почиващите в парка. Начало Басейн „Юлиян Ненов“ – край светофар „Почивка“.

  1. Връзки

За пълноценно функциониране на веломрежата е необходимо да се изградят следните връзки :

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *