Костадин Костадинов – Воинът

И сам воинът е воин. Това заглавие на книгата на Юрий Долд-Михайлик, разказваща за подвизите на внедрен в хитлеристкото разузнаване съветски офицер, много точно приляга на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. След близо 9 г. живот формацията е единствената с устойчив възходящ тренд в турбулентните времена на чести избори на фона на несекващи кризи. Някои социолози й отреждат в бъдещия парламент трето, други – четвърто място. Костадинов обаче не смята да се коалира, а да воюва, докато „Възраждане“ може да управлява сама. За партньор приема само народа, а целта е да сбъдне мечтата България да се превърне в балканската Швейцария.

Рано или късно това ще се случи, убеден е Костадин Костадинов. Историк и юрист, в политиката той има 26-годишен опит, преминал през ВМРО, като общински съветник във Варна, три пъти кандидат за кмет на града, кандидат за президент и депутат. По убеждение е патриот, но като антисистемен играч с бърза мисъл и чепат характер винаги отстоява своята позиция, заради което членството в други партии не му понесе. Така през 2014 г. той създаде „Възраждане“ и упорито тръгна към целта да поеме управлението на държавата. Не го спря скандалът със съмненията за злоупотреби със спечелената през 2017 г. партийна субсидия, нито опитът на прокуратурата през 2020 г. да заличи партията заради множество нарушения при регистрацията й. Досъдебното производство срещу него по първия случай бе прекратено, а за регистрацията СГС и върховните магистрати се произнесоха в полза на „Възраждане“.

През ноември 2021 г. партията дебютира в парламента с 13 народни представители. В последвалата бурна година системни играчи и новородени надежди понесоха загуби, а „Възраждане“ удвои резултата си с 27 депутати в 48-ото Народно събрание. Попътно заради поведението на лидера, когото нарече „патерица“ на Бойко Борисов, от редиците на партията си отиде Елена Гунчева – партньорка на Костадинов на президентските избори през 2021 г. Загубата обаче не разби отбора, който с хъс се зае да громи проводниците на американското влияние в страната. Костадинов си спечели за враг кръг от медии, особено след като разтури пресконференция заради присъствието на журналисти от издания, финансирани от щатски фондации. Недолюбван е и от големите телевизии, като чувствата са видимо взаимни. Заради проруската му ориентация преди години опоненти нарекоха Костадинов „Копейкин“, но той им върна топката с намерение да учреди фондация на името на героя на Гогол Костя Копейкин и да раздава стипендии на даровити деца в областта на литературата и изкуствата. Обеща и ежегодно да връчва приз за продажна журналистика с приходите от спечелени срещу медии дела.

Въпреки нападките, че е хомофоб, расист и проводник на руското влияние, Костадинов трупа активи, защото изразява на висок глас и понякога с шумни протести мислите на много българи – от недоволството от налагането на зелените сертификати по време на ковид кризата, през страха, че България може да стане мишена след избухването на войната в Украйна, до притеснението, че въвеждането на еврото ще доведе до ново обедняване. Инициираната подписка за референдум за запазване на българския лев предизборно инкасира нов успех за партията. Тази сряда Костадинов отчете 501 000 събрани подписа и обяви, че ще счита изборите за фалшифицирани, ако „Възраждане“ събере под 400 000 гласа.

„Събуждаме народа, процесът е необратим, могат само да ни забавят с доноси. „Възраждане“ ще управлява с каузата България да е свободна, независима и благоденстваща държава“, не спира да повтаря Костадинов. По пътя към целта той приема за враг само апатията на избирателите, а политическите си опоненти слага в обща кошница – марионетки на чужди влияния. Обещава, че чрез очертаващия се като сигурен референдум България ще направи исторически пробив, като за първи път от 80 г. каже „не“ на велики сили. Посланията му преливат в социалните мрежи, където активността му е рекордна. Костадинов е горд, че в предходния кратък парламент със съпартийците си успя да обедини всички около каузата за запазване на въглищните централи и в подкрепа на декларацията срещу антибългарската истерия в РС Македония. Следващите цели са борба с демографската криза и възвръщане на хранителния ни суверенитет. До седмица ще стане ясно доколко дирижираната от Костадинов тиха електорална революция е успешна. Според него сигурното е едно – „Възраждане“ не отказва диалог, но няма да предаде избирателите си и да преговаря за коалиционен кабинет с партии, които не приемат принципите ѝ.

Източник: Труд:  https://trud.bg/%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82/

Актуално

„Възраждане“ осъжда варварския терористичен акт в Москва

Деян Николов: Украинското знаме се вее незаконно от сградата на Столична община и в противовес с международното право

Даниел Петров: Горските предприятия се управляват непрозрачно и корупционно 

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!