Цончо Ганев: Задълбочаването на връзките между Китай и България би довело до ползи и за двете страни

Цончо Ганев: Задълбочаването на връзките между Китай и България би довело до ползи и за двете страни

Ексклузивно интервю за Китайската медийна група с г-н Цончо Ганев, зам.-председател на Народното събрание, зам.-председател на ПП „Възраждане“ и председател на парламентарната група за приятелство между България и Китай.

В. Господин Ганев, както знаете, ежегодно в началото на месец март в Пекин се провеждат най-чаканите и важни политически събития за страната, известни като “Двете сесии”. Това са сесиите на Общокитайското събрание на народните представители и на Националния комитет на Китайския народен политически консултативен съвет. Тъй като те всъщност, определят политиката на Китай в сферата на икономиката, но също и на действията на китайското ръководство за повишаване на благосъстоянието и подобряване живота на хората в страната, както и редица други важни въпроси, моля, като заместник-председател на Народното събрание на Република България да коментирате ролята и значението на това събитие?

О. Ролята на тези две събития е изключително важна, защото те показват как може, в една изключително напреднала държава, която е лидер в икономически, политически и военен план в света, да се планират всички икономически, политически и стопански процеси, водещи до продължаващ икономически растеж и засилване на хомогенната структура на китайското общество. Поради тази причина, примерът, който дава Китай е изключително важен, защото в момента това е единственият положителен световен пример за общество, устроено по различен начин от този, който се опитва да наложи като световен модел на подражание така нареченият „Западен свят“. Очевидно е, че либералната демокрация не просто може, но и трябва да има алтернативи, които да бъдат жизнеспособни и които да водят до утвърждаване на един алтернативен модел, защото, по този начин, чрез конкуренцията на отделните обществени системи, печели човечеството, като цяло. Усещането за безалтернативност, за „край на историята“, някак опиянява представителите на така наречения „западен свят“ след победата им в Студената война, и те си помислиха, че техният модел е единствен и не подлежи на коментар, тъй като няма алтернатива. С всеки изминал ден от своето успешно развитие, Китай показва, че със своите институции и начин на работа, успява не просто да даде един работещ, алтернативен модел, но и пример за подражание на много народи и държави по света.

В. Като Председател на Групата за приятелство между България и Китай, моля да ни кажете какво е състоянието на българо-китайските отношения и в кои области е възможно да се развият те по най-благоприятен начин?

О. Истината е, че към днешна дата взаимодействието между нашите две държави, според мен и според групата на “Възраждане”, не е на нужното ниво. Задълбочаването на връзките ни, както в културен, така и в икономически аспект, би довело до ползи и за двете страни. Китай е световна сила, към днешна дата това е факт и безспорно ние, като държава, която би искала да има тесни взаимоотношения с КНР, ще се радваме на задълбочаване на всички взаимодействия – и икономически, и културни. В тази връзка, политиката, която се води от Европейския съюз под давление на САЩ – за ограничаване възможността за търговия и за икономическо сътрудничество между държавите, и в частност България, като страна от Европейския съюз, е сериозен проблем, според нас от “Възраждане”. Точно поради това, ние винаги сме казвали, че членството на България в Европейския съюз не значи, че трябва да не преследваме националните си интереси. Националният ни интерес е да имаме тесни взаимоотношения от различно естество с КНР. Нещо повече: наблюдаваме, под влиянието на европейските институции и на посолството на САШ в България, изключително притеснителни тенденции. Българското правителство, дори и към днешна дата, прави всичко възможно, за да ограничи по-тесните ни икономически взаимоотношения. Неприятен факт е, че преди няколко месеца, българското правителство по никакъв начин не съдейства на “Huawei” да направи инвестиция в България и да задълбочи своето присъствие, както в нашата страна, така и в Югоизточна Европа. Безспорно, притеснения буди и решението на Парламента от преди няколко дни, в което китайски фирми – световно доказани компании, които имат своята огромна репутация и световно име като качество на работа, бяха игнорирани и не бяха допуснати до възможността да участват, при изграждането на бъдещата и нова атомна електроцентрала. За нас това е недопустимо, и ние от “Възраждане”, категорично се противопоставихме, както в пленарната зала, така и в комисиите в Народното събрание на игнорирането на китайските компании. Затова смятаме, че подобни действия трябва да се избягват. България може да е член на Европейския съюз, но това не значи, че не трябва да обърнем специално внимание на взаимоотношенията ни с Китайската народна република.

В. В тази връзка, как виждате бъдещето на взаимоотношенията между България и Китай?

О. Нашите взаимоотношения са исторически доказани, полезни, добри отношения, с които, ние в България се гордеем. Фактът, че сме една от първите държави, признали Китайската народна република, е прекрасна основа за задълбочаване, както на културното, така и на икономическото сътрудничество. България и българският народ уважават и приемат китайския народ като народ, който може да е близо до нас и, с който можем да имаме всякакъв вид обмен – както на стоки и услуги, така и на туристически и културно-просветни дейности. Всичко това, през годините се е доказало и е въпрос на приоритети на следващото българско правителство да обърне внимание на взаимоотношенията ни с КНР и да даде възможност на китайските компании да инвестират в страната ни, както и да направи всичко възможно да не ги ограничава в техните инвестиционни и бизнес намерения.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!