Цвета Рангелова: Няма да подкрепим нито едно противоконституционно предложение за промяна на основния ни закон

Цвета Рангелова: Няма да подкрепим нито едно противоконституционно предложение за промяна на основния ни закон

„От „Възраждане“ няма да подкрепим нито едно от предложенията за изменение на Конституцията. Поставяме под съмнение компетентността на Обикновеното Народно събрание да извърши предложените промени.“, каза на извънреден брифинг народният представител и член на Правната комисия Цвета Рангелова.

Тя е убедена, че ако бъдат приети тези промени, те ще бъдат атакувани в Конституционния съд и е напълно реално те да бъдат обявени за противоконституционни.
„“Възраждане“ внесе искане в КС за задължително тълкуване на правилата, по които трябва да се гласуват измененията. Ние смятаме, че за всяко от трите гласувания е необходимо мнозинство от ¾ от всички народни представители, мнозинство, с което сглобката не разполага. По този повод в сряда направих искане за отпадане на тази точка от дневния ред, докато се произнесе КС. То беше отхвърлено, защото очевидно се бърза с тези нескопосани промени в основния ни закон. Считаме за неправилно силното политизиране на Прокурорския съвет. Политическата намеса в работата и кадруване  в Прокуратурата е силно притеснително за всички български граждани. Няма да подкрепим и предложението за отпадане на изискването за българско гражданство за висши държавни служители. Това предложение е заплаха за националната сигурност.“ каза още Цвета Рангелова.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!