Хората с увреждания, ползващи електрически автомобили, ще получат безплатни винетки, благодарение на „Възраждане“

Хората с увреждания, ползващи електрически автомобили, ще получат безплатни винетки, благодарение на „Възраждане“

С пълен консунсус се прие Законопроектът на „Възраждане“  за безплатните винетки за хората с увреждания, поместени в Закона за пътищата.

„Стремим се да поправим един пропуск в законодателството. С напредване на технологиите и екологичните изисквания в нашето общество, все повече хора използват електрически автомобили.  За съжаление в действащото законодателство има едно изискване за получаване на винетка от имащите право на такава – условието не се изпълнява от електрическите автомобили, а именно – кубатура на двигателя. При еко возилата няма технически параметър, кубатура на двигател, съответно не изпълнява изискването. Логично е, че и хората с увреждания ползват такива автомобили и съответно имат право да получат безплатна винетка и да не бъдат дискриминирани.“, каза от трибуната на Народното събрание, народният представител Георги Георгиев.

Оказва се, че изпълнявайки буквата на закона, Агенцията по социално подпомгане отказва да издава безплатни винетки на хората с увреждания.

„Само за една община имаме информация, че е издала 10 такива отказа. По тази логика, ако сметнем за цялата държава, има стотици отказани винетки на хора с увреждания, притежаващи електрически автомобили .Този недостатък се радвам, че благодарение на „Възраждане“, ще бъде отстранен и хората с увреждания ще използват полагащите им се привилегии като влезе закона в сила.“, допълни Георги Георгиев.

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!