Стоян Таслаков алармира за намерение да се построят 5000 декара с фотоволтаици, до село Калугерово, община Лесичово

Стоян Таслаков алармира за намерение да се построят 5000 декара с фотоволтаици, до село Калугерово, община Лесичово

Какво ще се случи с природата наоколо и какво е решението?, коментира кандидатът за народен представител от “Възраждане” – Стоян Таслаков, пред журналисти

По сигнал преди повече от месец от страна на жителите от с.Калугерово, община Лесичово, към Стоян Таслаков става ясно, че  общинският съвет се е готвил да приеме скандално решение за застрояване на около 2000 дка на частна и общинска земя за изграждане на фотоволтаичен парк.

Стоян Таслаков е присъствал на сесията на общинския съвет на община Лесичово, на която инвеститорът заявява, че тези земи са неплодорони и негодни за земеделска дейност, но след направена проверка на място става ясно, че там има обширни гори, ливади и местообитания на защитени видове. На сесията след появата на Стоян Таслаков, общинските съветници изненадващо отлагат гласуването на решението.

Местните жители заставят твърдо против това инвестиционно намерение, тъй като последиците за околната среда са катастрофални, но и защото този участък се намира само на 400 м от с. Калугерово.

Стоян Таслаков коментира пред журналисти, че около Пазарджик има изграден огромен фотоволтаичен парк между селата Сбор и Априлци, което вече има негативни последици за околната среда там и стимулира процесите на обезлюдяване в околността.

Той уточни, че заради казуса е сформиран инициативен комитет от жителите на с. Калугерово, който е събрал подписка против осъществяването на това инвестиционно намерение, но въпреки това местните власти не са я взели под внимание и застават зад проекта.

По информация на жителите от селото проектът е прераснал от 2000 на 5000 дка и се очаква скоро той да бъде внесен в община Лесичово за повторно обсъждане.

Таслаков припомни, че на много места общинските съвети бързо, без обществено обсъждане, са успели да гласуват промени в статута на някои земи, върху които към този момент или са вече изградени такива паркове, или предстои изграждането им. В тази връзка „Възраждане“ в последното Народно събрание предлага и Мораториум за забрана промяната на статута на земеделски земи и гори, за да бъдат използвани за изграждане на фотоволтаични паркове. Той не беше подкрепен от управляващото мнозинство – ГЕРБ, ППДБ, ДПС и отхвърлен от тях, поради което тази порочна практика продължава и към настоящия момент. Той допълни, че „Възраждане“ ще продължи да води борба, да се сложи край на тези действия и призова да се гласува на предстоящите избори с бюлетина номер 12, за да може с по-голяма тежест в следващия парламент да бъде приет Мораториума на „Възраждане“, който преустановя престъпната практика за бързата промяна на статута на земите.

Възраждане е с номер 12 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!