Станислав Стоянов: Зелената сделка е вреден проект, който носи изключително много икономически вреди

Станислав Стоянов: Зелената сделка е вреден проект, който носи изключително много икономически вреди

Водач на листата е Станислав Стоянов. Той е роден във Варна. Завършва висшето си образование във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност Приложна лингвистика с френски и испански език. Има магистърска степен по Европейска интеграция към същия университет, както и по Европейски публичен мениджмънт от университета на град Лиеж, Белгия.  Станислав Стоянов е бил  част от екипа, подготвящ българската версия на действащото европейско законодателство в предприсъединителния процес на България към Европейския съююз. Той е избран  за народен представител в 48 и 49 Народно събрание от област Велико Търново  и е част от Комисията по външна политика и  въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, и Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. Стоянов е и един от основните фактори във „Възраждане“, които изграждат и поддържат международната политика на българската политическа организация, превърнала се през последната година в предпочитан партньор на партии, с които следват  общи политически цели в цяла Европа. Изграждането и поддържането на тези партньорства е основна заслуга на Станислав Стоянов.

– Г-н Стоянов, вие сте кандидат за депутат в Европейския парламент от „Възраждане“. Какво ще искате за промените от това, което бе до момента?

– Искаме ЕС да започне да решава проблемите пред Европа и Европейските граждани. В момента това не е така, нещо повече той самия генерира проблеми чрез грешните си политики. Ще спомена тежка бюрокрация, нелегална миграция, икономическа криза, недомислен проект за Еврозона, нескопосана зелена сделка, вредни търговски споразумения, налагане на изкуствени и вредни ценности… И този списък не е пълен. Не на последно място ЕС не може или не желае да намери мирно решение на най-големия конфликт на нашия континент от втората световна война насам. Казват ни, че трябва да водим война до последния оцелял и че няма друг вариант. Европа имаше авторитет на световната сцена и беше сериозен фактор за мир по света, в момента ролята й се свежда до това да поддържа една война.

В национален план ще работим проблемите на България да намират чуваемост и решения в следващия Европейски парламент. Искаме добрите европейски практики да бъдат привнасяни у нас и българският гражданин да се чувства представен. ЕС има нужда от фундаментално преструктуриране. Превръщането му в свръхцентрализирана и бюрократизирана суперструктура трябва да се преустанови. Той трябва да бъде един съюз от суверенни държави, основан върху взаимното зачитане и признаване на националните интереси. Противопоставяме се на откритата война, която ЕС води срещу собствените си държави-членки под новото име „върховенство на закона“ и така наречения „механизъм за обвързване с условия“. Това е още един инструмент за натиск и наказание на държавите, които се борят за съхранят националния си суверенитет.

– Говорите за отстояване на българските национални интереси навсякъде и винаги. Как става това… Българските евродепутати са само 17…

– Българските евродепутати са само 17, но те не са единственият инструментариум. Имаме партньори от други държави, сред които също трябва да търсим подкрепа, нерядко проблемите са сходни, както и решенията. Българският интерес трябва да се чува и отстоява на всички нива в ЕС и да се търси най-доброто за България. Политиката на безропотното съгласие с всичко и всички трябва да остане в миналото.

– От „Възраждане“ настоявате за предоговаряне на членството на България в ЕС. Какво може да се подобри?

– Всичко може да бъде предоговорено, всеки договор би следвало да може да бъде предоговорен, но най-важното нещо е да бъде изгоден за нас. Би трябвало ЕС да желае членовете му да са благоденстващи държави, а не да западат, нали така? Предишните преговарящи се съгласяваха на всичко, но това се вижда, че не работи. Тогава затворихме 4 реактора на АЕЦ, сега ни карат да затворим и ТЕЦ-овете. Вече над 17 години България е на последно място по икономическо развитие, с най-жестоката демографска криза в Европа и това застрашава нашата държава. Повече така не може.

– Смята, че настоящото членство на България в ЕС не е изгодно, защото…

– Пропуснатите ползи и щетите в следствие на членството са огромни, като категорично  надвишават ползите. Ще припомня преждевременно затворените 4 реактора на АЕЦ Козлодуй, в момента има натиск за затваряне и на нашите ТЕЦ-ове. България е донор на човешки ресурс вече над 17 години, най-ценния капитал на всяка държава, и тази тенденция продължава и до днес. Договорените параметри по отношение на субсидии и квоти при приемането ни са такива, че българското земеделие претърпя крах, като изключим зърнопроизводството. Сблъскването на българската индустрия със западноевропейската на общия пазар на практика я унищожи, а тя трябваше да бъде подкрепена, за да навакса изоставането.

– От партията обявихте, че няма да се присъедините към някое от познатите европейски семейства, а искате да създадете нова група в Европейския парламент. Разкажете повече…

– Възраждане се стреми да се позиционира там където може най-добре да защитава българския национален интерес. Обмисляме вариант за създаването на група, която ще поставя интереса на Европейските държави и на Европа на първо място, която ще търси решения на проблемите пред които сме изправени, дори и това да включва „забранени“ за другите партии неща като това да се търси дипломатическо решение и преговори с Русия за намирането на мирно решение на конфликта в Украйна. Дали усилията ни ще дадат резултат ще разберем след изборите.

– Говорите като мото за „Възраждаме Европа“. Как ще стане това?

– Европа трябва да започне да защитава своят интерес час по-скоро, тя става все по-малко европейска и все повече заприличва на нещо, което е заплаха за нея самата. ЕС в този си вид е слаб, не е фактор на световната сцена, провежда антиевропейска политика. Решаваме демографската криза с внос на нелегални имигранти от други континенти, налагаме фалшиви антихристиянски ценности, на световната сцена Европа няма собствена политика, а обслужва чужда такава. На това трябва да се сложи край час по-скоро, защото тази политическа немощ застрашава европейската цивилизация. Ето защо Европа има нужда от Възраждане.

– Казвате, че от „Възраждане“ имате самочувствието на защитник на демократичните ценности – не само в България, но и в ЕС. Но имате и афинитет към Русия. Как се позиционират двете неща…

– Ние имаме афинитет само към българския национален интерес, а той диктува да имаме добри отношения с Русия. Тя не ни е враг, независимо от неистовите опити на управляващата евроатлантическа клика у нас да ни убеди в обратното и да скъсаме отношенията с тази братска страна. И за България и за ЕС е по-добре да имат съюзник и партньор, а не враг пред портите. А като заговорихме за демокрация, в България бе извършен преврат с потъпкването на 604 000 гласа на българи във връзка с потъпкания референдум. Забелязахте ли някоя европейска държава или институция на ЕС да е издигнала глас в защита на нарушените права на европейските граждани? Не нали? Ние също.

– Винаги сте били за запазване на българския лев. Какво ще е новото след 9 юни?

– Ще имаме по-широк инструментариум, който ще можем да използваме имайки представители и в ЕП. Като за начало обмисляме петиция до ЕП относно потъпканото без основание право на референдум на българският народ. Нека да разберем как демократичните европейски институции гледат на това, че най-демократичният на практика инструмент бе погазен.

– „Зелената сделка“ и България. Къде е „Възраждане“ в тази тема?

– Зелената сделка е вреден проект, който носи изключително много икономически вреди и на практика никакви ползи за България. Означава да си затворим ТЕЦ-овете и да станем енергийно зависими, а унищожаването на българската енергетика означава и унищожаване на българската икономика. Щетите в земеделието вследствие на сделката също са много сериозни заради. На българските земеделски производители се налагат строги екологични изисквания на производство, докато ЕС подписва търговски споразумения с други страни, плодородната българска земя се тапицира със соларни панели. Преди да налага измислени зелени политики, които подкопават европейските икономики, по-редното би било ЕС да постигне договорка в това направление със своите икономически партньори на световната сцена, за да има глобален смисъл.

– И да завършим с миграцията. Как ще пазим границата ни след изборите. Какво очаквате да се промени?

– Ако Възраждане не управлява нищо няма да се промени. Казвали сме и преди – външната ни граница би била най-добре охранявана, когато българската войска се заеме с тази задача, както е в съседна Турция. Разчетите ни показват, че с 1600 войника ще можем да охраняваме границата, така че и пиле няма да може да прехвръкне през нея.

Интервю на Станислав Стоянов за сайта Факти.бг

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!