Сглобката намира милиарди за Украйна, но за хората, които се грижат за децата ни, пари няма 

Сглобката намира милиарди за Украйна, но за хората, които се грижат за децата ни, пари няма 

Мнозинството в Парламента отхвърли предложението на “Възраждане” за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в детските градини с общинско финансиране. С внесено предложение между първо и второ четене на Закона за бюджета на Република България за 2024г. народните представители Димитър Гюрев, Ивайло Папов и Георги Георгиев заложиха увеличение на средствата за заплати на тези служители с 50 млн. лв. или между 10% и 15%.

Според колективния трудов договор, към момента те са с фиксиран минимум между 100% и 120 % от минималната работна заплата. Но дори и с актуализирания ѝ размер от 01.01.2024г. на 933 лв. най-ниската брутна заплата при непедагогическия персонал в общинските детски градини за длъжности неизискващи образователна степен, ще стане 979,65 лв., за „помощник-възпитател“ – 1026,30 лв., а най-високата, която е за длъжност „счетоводител“ – 1119,60 лв., но въпреки това тези суми остават прекалено ниски. Заетите в този сектор са хората, които полагат грижи за най-малките деца. Към момента поради ниските нива на заплащане, позициите в тази сфера стават все по-непривлекателни за младите, като средната възраст на заетите непрекъснато расте. Ако тази тенденция се запази, твърде е вероятно в недалечно бъдеще да бъдем поставени в положение, при което да изпитване недостиг на помощник-възпитатели, готвачи и счетоводители в детските градини.

“Точно поради тази причина предложихме допълнително увеличение на заплатите им, върху това, което идва поради нарастването на минималната работна заплата, като парите щяха да бъдат осигурени от средствата, заделени за капиталови разходи в бюджета, от които така или иначе се генерира остатък всяка година.

Лицемерно и крайно плашещо е това да гледаме как управляващата сглобка веднага намира милиарди за военна и техническа помощ за Украйна, но когато става дума за хората, на които поверяваме грижата за децата ни пари няма”, коментира Димитър Гюрев от “Възраждане”.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!