Рада Лайкова от Берлин: Можем ли и ние в България да кажем не на некоалицията и сглобката? 

Рада Лайкова от Берлин: Можем ли и ние в България да кажем не на некоалицията и сглобката? 

Рада Лайкова е председател на структурата на „Възраждане“ в град Берлин. Във видео, което беше разпространено от „Възраждане“ в социалната мрежа Фейсбук, тя споделя всичко за протестите в Германия.

„Има ново политическо настроение в Германия! На плакатите на земеделците, които продължават за пореден ден при минусови температури в Германия, се вижда остра критика срещу управляващата коалиция на социалидемократи, либерали и зелени. Това е началото на гражданско неподчинение, подобно на това, което видяхме във Франция с жълтите жилетки. Парламентарната демокрация в Германия вече не успява да отчете истинските притеснения на избирателите. Днес към земеделците се присъединяват и машинистите, които обявиха тридневна стачка, блокирайки обществения транспорт в републиката.
За първи път в Германия от 50-те години на миналия век има много бедност, масова бедност. Има пенсионери, които целия си живот са работили като възпитатели в детска градина и медицински сестри, които не могат да оцелеят с пенсия от под 1000 евро на месец, докато по същото време над 2 милиона непризнати бежанци (без признат бежански статут) в Германия получават подкрепа, която ги поставя поне в по-добра позиция от тази на пенсионерите с малки пенсии.
Това гражданско неподчинение няма да приключи с протестите на фермерите, а по-скоро ще се налага все по-силно изискване за промяна в политиката, която трябва да настъпи и ще настъпи. В  медиите в Германия се появиха гласове, че протестите са управлявани от Русия и Путин, както и за антидемократични протести, разбира се, това делегитимира критиката към правителството.
Зелените са самозвана еко-партия, която би трябвало да бъде много свързана със земеделците, но Зелените вече се възприемат като арогантна и високомерна богата класа, далеч от проблемите на обикновения германец или на обикновените фермери. Вероятно коментиращите последно са виждали фермер в немското предаване “Фермер търси жена” или “Bauer sucht Frau”.
В този протест само отчасти е предизвикан от орязването на държавните субсидии за фермерите, по-голямата част от държавните субсидии се запазиха. Става въпрос за нещо много по-голямо. Усещане на хората да бъдат управлявани от правителство, което е много далече от земеделското пространство, особено Зелените, които в програмата си основно имат закона за половото самоопределение, политиката за защита на правата на ЛГБТ и други малцинства  и политическата коректност.
Отстъпката за дизелово гориво за селскостопански цели е само последната капка в чашата, която преля за германските земеделци. Дизеловото гориво ще поскъпне с не повече от 1000 евро на година за голям земеделски производител или 1 млрд. общо за земеделския бранш, става въпрос за нещо по-голямо. Високите цени на енергията водят до по-високи цени за производството. Скъпата енергия и горивата, инфлацията и високите разходи за пътни такси и здравно осигуряване водят до това, че животът става трудно достъпен за голяма част от германците. Високите цени на производителите в комбинация с увеличените разходи за транспорт водят до високи цени за потребителите.
Земеделието става изкупителна жертва на социално екологичната трансформация на ЕС. Земеделците трябва да спазват нереалистични регламенти, голяма част наложени от бюрократичната машина на ЕС. Това води до допълнително финансово натоварване и заплаха за съществуването на усилено работещите земеделци, които играят основна роля за снабдяването на немското население.
Партньорската партия на ,Възраждане“ – Алтернатива за Германия, иска: Стоп на безотговорното правителството на тройната коалиция и солидарност с немските земеделци!
Повечето германци очакват да има министър-председател от Алтернатива за Германия в източна Германия на идващите избори през 2024, през 2024 очакваме избори в три провинции в Източна Германия – Саксония, Бранденбург и Тюрингия. Тези протести изразяват една фундаментална политическа промяна, която започна в Европа.

Нека да обясня какво се случва в момента в Германия:
Повишаващите се в продължение на повече от година разходи за средства за земеделие, особено за енергия, торове и фуражи, пречат на селското стопанство. Запазването на домашното производство и на финансово достъпни храни е от огромно значение за Германия и спомага за глобалното решаване на проблемите в сектора. Войната в Украйна оказва силно въздействие върху международните земеделски пазари, предизвиква световна нестабилност на храните и заплаха от глад в света. Използването на дизелово гориво е от съществено значение за експлоатацията на трактори и самоходни земеделски машини в селското стопанство, защото в момента няма налични технически алтернативи. За облекчаване на натоварването, земеделците и горските стопани в Германия получават в момента данъчно облекчение от 214,80 евро за всеки 1000 литра използван дизел в техните стопанства. Целта на това облекчение е да запази германското селско стопанство конкурентоспособно в сравнение с други държави-членки на ЕС. Възстановяването на данъчния кредит за земеделския дизел е своеобразен частичен компенсационен механизъм за масивно неравнопоставяне. Цената на дизеловото гориво почти се е удвоила от средно 1,147 евро на литър до 2,30 евро на литър към средата на март 2022 г., откакто беше последното увеличение на възстановяването на данъка за земеделския дизел през август 2006 г. Много от съседните в Европа държави, като например Франция или Полша, работят със значително по-ниски данъчни ставки. Това води до изкривяване на конкуренцията, поради което германското селско стопанство има нужда от по-голямо облекчение за земеделския дизел само по тази причина.
Причината за протестите е  не само планираната отмяна на данъчни облекчения в селското стопанство, но и безчетните регламенти за околната среда,  наторяването, въглеродната такса и социално екологичната трансформация, спуснати от ЕС. Какъв е отговорът: Да се приключи безотговорната енергийна политика – зелената сделка, таксата за емисиите на въглероден диоксид, т. нар. екологична и социална трансформация на Европейския съюз и на правителството на социалдемократи, либерали и Зелени, за да се намалят цените на енергията наполовина.
Асоциацията на фермерите планира седмица на протести, която ще завърши с демонстрация в Берлин на 15 януари. На 15 януари в понеделник, кабинетът на Олаф Шолц ще бъде в Берлин и фермерите ще са тук, ще ви държа в течение и ще ви покажа и най-големия ден от протестите, който се задава в идващия понеделник, 15 януари.“, разказва Рада Лайкова във видео, споделено в социалната мрежа Фейсбук в страницата на „Възраждане“.
Рада Лайкова живее от десет години в Германия и работи като експерт към групата на „Алтернатива за Германия“  в Бундестага.
Видеото може да видите тук: https://www.facebook.com/watch/?v=344865481679278

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!