Протест на „Възраждане“ спря украинска делегация, дошла за безплатни реактори от „Белене“

Протест на „Възраждане“ спря украинска делегация, дошла за безплатни реактори от „Белене“

Според предварителна информация американски и украински официални лица е трябвало да огледат днес площадката на АЕЦ „Белене“ – служители на Държавния департамент на САЩ и представител на „Уестингхаус“, заедно с представители на украинската енергийна компания „Енергоатом“.

Протест, организиран от „Възраждане“ блокира входа на площадката на АЕЦ „Белене“. Украинската делегация, дошла да избира от оборудването на българската централа и същото да бъде изнесено в Украйна беше блокирана.

„Бус с украинска регистрация се опита да ни прегази. Без да се отклонява и спира минаваше през хората от протеста.“, коментира Ивелин Първанов, водач на листата за народен представител от „Възраждане“ за област Плевен и инициатор на протеста. На приложените кадри се вижда, че след дълго противоборство украинският  беше принуден да се оттегли и замина в неизвестна посока.
„Няма да позволим да разпродадат  България и енергийните ни мощности“, каза още Първанов.
Преди година Народното събрание задължи тогавашния министър на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“. Според тогавашните сметки България трябваше да получи за него 1,2 млрд. лева.
Според  информация излязла тези дни в медиите, американският държавен чиновник е тук, за да окаже натиск на България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат. Именно затова е и посещението на служителите на „Енергоатом“, които ще направят оглед. Те са тук по покана на правителството на Николай Денков. Представителят на „Уестингхаус“ пък щял да преценява дали изградената инфраструктура е подходяща за американските интереси в енергетиката тук.
Повече може да видите тук: – https://www.facebook.com/vazrazhdane.bg/videos/411436311704201

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!