Проблемът с пропадналия участък към „Сарафово“ се задълбочава

Проблемът с пропадналия участък към „Сарафово“ се задълбочава

Ситуацията с пропадналия участък между Солниците и „Сарафово“ става все по-сложна, след като в нея се намесва и МОСВ. Това става ясно от отговор на областния управител Пламен Янев, след запитване на общинския съветник от „Възраждане“ Мариян Иванов. Екоминистерството ще проверява близкия плаж за наличие на дюни, което ще забави още повече стартиралите процедури.
След свличането на земни маси в държавния участък, ползван като велоалея, Община Бургас е стартирала процедури за изготвяне на проект за дейности по свлачище, без теренът да е нейна собственост, става ясно от отговора. На 22 февруари 2023 г., тогавашният областен управител Мария Нейкова е предложила общината да поиска безвъзмездно прехвърляне на имота от държавата на общината. Тя е изтъкнала, че това ще легитимира общината като възложител на тези дейности и в бъдещи действия по реализирането на велоалея. Община Бургас така и не е отговорила на областната администрация, посочват от държавната институция.
През месец май, Община Бургас е внесла проект за укрепване на свлачище, на стойност малко над 6 млн. лв., но МРРБ е върнало становище, че там регистрирано свлачище няма и че дейностите, които общината иска да извърши, не могат да се финансират от МРРБ, защото не са свързани с регистрирани свлачищни процеси и не представляват противоабразионни съоръжения.
Следващият областен управител, Пламен Янев, отново отправя предложение до Община Бургас да си поиска този терен. Общината е поставила условия, като едното е се съгласува техния проект, въпреки становището на държавното дружество „Геозащита“, че там свлачище няма. Второто е свързано с промяна в кадастралната карта, заради променените граници на съседния имот, който е регистриран плаж. Областният управител е информирал за спешната нужда от тази промяна Министерството на туризма, които са предприели стъпки в тази посока, пише още в отговора към общинския съветник от „Възраждане“.
„Тук се намесва МОСВ, които изпращат становище, че трябва да се извърши идентификация на пясъчните дюни на плажа – посочването им и определянето на вида им. Експертите, които ще го извършат, са посочили срокове за това в периода май-юли 2024 г., което ще забави изключително този процес“, посочва Мариян Иванов.
Буди недоумение защо Община Бургас е избрала да извърви този път, да възлага и заплаща проектиране на терен в държавен имот и да продължи да настоява да се реализира конкретния проект, а не е поискала теренът да ѝ се прехвърли още в началото на тези процеси, коментира общинският съветник. Мариян Иванов посочва, че ще настоява, след завършване на процедурите от страна на държавата, общината да придобие този имот, спазвайки законите – с решение на общинския съвет.

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!