Представители на младежкото „Възраждане“ поднесоха венец на лобното място на кап. Димитър Списаревски 

Представители на младежкото „Възраждане“ поднесоха венец на лобното място на кап. Димитър Списаревски 

Вчера представители на младежата организация на „Възраждане“ посетиха лобното място на кап. Димитър Списаревски, положиха венец и отдадоха почит.

Младите българи се преклониха пред делото на Списаревски. Той е летецът, който жертва себе си, за да свали тежък бомбардировач и да защити родината ни.

Кап. Димитър Списаревски е едно от най-ярките имена в историята на българската авиация.  По време на боя, в който загива, той е бил поручик и след храбрия му подвиг е произведен, посмъртно в чин капитан. На 20.12.1943 г. той е един от пилотите от 3/6 изтребителен орляк , които пресрещат  атакуващите американски и английски бомбандировачи.   Списаревски извършва маневра и нанася таранен удар на водещия формацията, тежък американски бомбардировач. Бомбардировачът се разцепва и се разпада във въздуха.  Самолетът на Списаревски се разбива на височините над село Пасарел, Самоковско. Там младите възрожденци му отдадоха почит вчера.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!