Петър Петров: Приоритетните инфраструктурни проекти на общините, с финансиране от държавния бюджет,  са недостатъчни 

Петър Петров: Приоритетните инфраструктурни проекти на общините, с финансиране от държавния бюджет,  са недостатъчни 

Петър Петров: Приоритетните инфраструктурни проекти на общините, с финансиране от държавния бюджет,  са недостатъчни 

За първи път в Проекта за бюджет, приоритетните инвестиционни проекти на общините са отделени и подробно описани в Приложение 3 към бюджета. В тази част са посочени поименно всички инфраструктурни проекти, които общините са подали, а правителството е одобрило. При анализа на данните,  обаче прозират няколко факта:

Различните общини, особено тези, които са областни центрове, защитават различни размери на инфраструктурни проекти, макар и като общини, категория 1 да имат възможност за най-голямо финансиране (до 50 млн.лв.). Във внесеният от Министерски съвет Проект за държавен бюджет, очаквано община Монтана е на дъното на класацията, измежду всички областни центрове в България, посочили приоритетни инфраструктурни проекти за финансиране през 2024 г. Община Монтана се намира на незавидното 25-то място измежду всички областни центрове. Под нея са само Община Русе с 4 заявени проекта за 5 905 900 лв., Община Смолян с 2 проекта за 4 796 200 лв. и Община Силистра с 3 проекта за 4 705 000 лв. Но и трите общини са заявили повече на брой проекти от Община Монтана.

“Община Монтана е на последно място от трите областни центъра в Северозападна България по размер на финансиране на проекти в проекта за държавен бюджет за 2024г. Първенец е община Видин с подадени и включени 3 проекта, на обща стойност 16 000 000 лева (т.е. 3 пъти повече). Община Враца е подала за финансиране само един приоритетен проект, но за основен ремонт на уличната мрежа в цял квартал – “Бистрец“ и то на стойност 10 296 300 лева.

Затова, след внасянето на Проекта за държавен бюджет от Министерски съвет, като народен представител от 12 МИР-Монтана аз изпратих нарочни писма до всички 11 общини в районa, от който съм избран –  Монтана, с които поисках да ми предоставят информация кои проекти, които считат за приоритетни, те са подали към Министерството на финансите, но не са били одобрени в проекто-бюджета. Получих обратна информация от половината от общините в областта. 2 от тях – Вършец и Вълчедръм имаха инфраструктурни проекти, които не бяха намерили място в Проекта на бюджета, макар да имаха това право. Затова, въз основа на горното, внесох предложения към държавния бюджет за 7 допълнителни инфраструктурни проекта на община Вършец и 3 проекта на община Вълчедръм, която не е успяла в еднодневния срок, даден и от Министъра на финансите, да изпрати своите предложения. Във всичките тези 10 случая се иска финансиране от общините за подмяна на водопроводи, ремонт на улици, облагородяване на градска среда и размерът на финансиране попада в ограниченията по чл.108, съобразно категоризацията на различните общини. Средствата в проекто-бюджета, ако бъдат приети тези проекти, могат да бъдат осигурени от икономията от капиталовите разходи, която според министъра на финансите е в размер на 1,6 милиарда лева годишно от неизвършени разходи”, коментира темата Петър Петров от “Възраждане”.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!