Петър Петров: Приоритетните инфраструктурни проекти на общините, с финансиране от държавния бюджет,  са недостатъчни 

Петър Петров: Приоритетните инфраструктурни проекти на общините, с финансиране от държавния бюджет,  са недостатъчни 

Петър Петров: Приоритетните инфраструктурни проекти на общините, с финансиране от държавния бюджет,  са недостатъчни 

За първи път в Проекта за бюджет, приоритетните инвестиционни проекти на общините са отделени и подробно описани в Приложение 3 към бюджета. В тази част са посочени поименно всички инфраструктурни проекти, които общините са подали, а правителството е одобрило. При анализа на данните,  обаче прозират няколко факта:

Различните общини, особено тези, които са областни центрове, защитават различни размери на инфраструктурни проекти, макар и като общини, категория 1 да имат възможност за най-голямо финансиране (до 50 млн.лв.). Във внесеният от Министерски съвет Проект за държавен бюджет, очаквано община Монтана е на дъното на класацията, измежду всички областни центрове в България, посочили приоритетни инфраструктурни проекти за финансиране през 2024 г. Община Монтана се намира на незавидното 25-то място измежду всички областни центрове. Под нея са само Община Русе с 4 заявени проекта за 5 905 900 лв., Община Смолян с 2 проекта за 4 796 200 лв. и Община Силистра с 3 проекта за 4 705 000 лв. Но и трите общини са заявили повече на брой проекти от Община Монтана.

“Община Монтана е на последно място от трите областни центъра в Северозападна България по размер на финансиране на проекти в проекта за държавен бюджет за 2024г. Първенец е община Видин с подадени и включени 3 проекта, на обща стойност 16 000 000 лева (т.е. 3 пъти повече). Община Враца е подала за финансиране само един приоритетен проект, но за основен ремонт на уличната мрежа в цял квартал – “Бистрец“ и то на стойност 10 296 300 лева.

Затова, след внасянето на Проекта за държавен бюджет от Министерски съвет, като народен представител от 12 МИР-Монтана аз изпратих нарочни писма до всички 11 общини в районa, от който съм избран –  Монтана, с които поисках да ми предоставят информация кои проекти, които считат за приоритетни, те са подали към Министерството на финансите, но не са били одобрени в проекто-бюджета. Получих обратна информация от половината от общините в областта. 2 от тях – Вършец и Вълчедръм имаха инфраструктурни проекти, които не бяха намерили място в Проекта на бюджета, макар да имаха това право. Затова, въз основа на горното, внесох предложения към държавния бюджет за 7 допълнителни инфраструктурни проекта на община Вършец и 3 проекта на община Вълчедръм, която не е успяла в еднодневния срок, даден и от Министъра на финансите, да изпрати своите предложения. Във всичките тези 10 случая се иска финансиране от общините за подмяна на водопроводи, ремонт на улици, облагородяване на градска среда и размерът на финансиране попада в ограниченията по чл.108, съобразно категоризацията на различните общини. Средствата в проекто-бюджета, ако бъдат приети тези проекти, могат да бъдат осигурени от икономията от капиталовите разходи, която според министъра на финансите е в размер на 1,6 милиарда лева годишно от неизвършени разходи”, коментира темата Петър Петров от “Възраждане”.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!