Петър Петров: Председателят на Правна комисия ни благодари, че сме спасили от тотално осакатяване Закона за Народната банка

Петър Петров: Председателят на Правна комисия ни благодари, че сме спасили от тотално осакатяване Закона за Народната банка

„Еманацията на некадърните конституционни промени, особено в частта им засягащи служебното правителство, изготвени от Христо Иванов и Атанас Славов, бе достигната днес с окончателното приемане на промените в Закона за Българската Народна Банка /БНБ/. Вече се е наложил обичай, коалицията ГЕРБ-ППДБ-ДПС, с чийто гласове бяха приети, се опитва да поправя гафовете в Конституцията чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони.“, каза днес на извънредното заседание на НС народният представител от „Възраждане“ Петър Петров.  

Според него, експресното разглеждане на този Законопроект два пъти в Комисия и после в пленарна зала, е продиктувано от желанието на тази коалиция да запази постовете на управителя на БНБ, на председателя на Сметната палата и на омбудсмана, след като те престанат да заемат длъжността служебен министър-председател.

„Фрапантното е, че първоначалният текст на Законопроекта, внесен в петък бе един, а само 16 часа преди разглеждането му в пленарна зала, бе променен в коренно различна насока. Стигна се до там, че на извънредно проведеното заседание на Правна комисия тази сутрин председателят благодари на „Възраждане“ , че сме попречили Законопроекта да бъде приет още в петък, което е дало възможност на вносителите да прецизират текстовете.“, коментира още Петров. 

Той допълни, че дори и така този Законопроект е противоконституционен, защото въпреки че бе дадена възможност за получаване на становища по него, няма как една изборна длъжност да бъде „временно замразена“ в случай, когато този, който я заема бъде назначен, /а не избран/ на друга държавна длъжност.

„С внесените промени се прави нескопосан опит за аналогия със статута на народния представител. Той обаче, ако бъде евентуално избран за министър, заема през това време отново изборна длъжност, а не назначаема такава, каквато е служебния премиер и това е огромната разлика.“, каза Петър Петров по темата.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!