Петър Петров: Коалицията възкреси ВСС, в нарушение на току-що приетите конституционни промени, чрез нови конституционни промени в НПК

Петър Петров: Коалицията възкреси ВСС, в нарушение на току-що приетите конституционни промени, чрез нови конституционни промени в НПК

В Народното събрание бяха приети промени в НПК, измежду които скандално. 2 нарушение на Конституцията, коалицията ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС използва Законопроект за промени в НПК като ‘ракета-носител’, за да приеме, само на едно гласуване, промени на промените в Конституцията. Те бяха внесени светкавично и в нарушение на Правилника на Народното събрание и бяха приети в Правна комисия и Пленарна зала на едно гласуване, само за два дни.

“С тези поредни конституционни промени, сглобката възкреси ВСС и Пленума  към него, които закри в края на декември месец. Целта е да могат да бъдат сключвани договори за обществени поръчки, за големи суми, тъй като сега няма кой да ги подписва като възложител. От това прозира икономическия интерес, като мотивация за това поредно погазване на Основния ни закон. Показателно бе, в проведените дискусии и в Комисията, и в зала, че дори представителите на бившия ВСС са изцяло против тези нови конституционни изменения. Това, че сглобката не взе участие в дебата, и това, че председателят, за пореден път отказа да ръководи заседанието показва системното унижаване на Правилника и процедурните правила за водене, както и даде ясен знак за батака, в който да превърнали законодателния процес. Ние ще внесем поредното искане до Конституционния съд за отмяната на това, което бе прието от управляващата коалиция”, заяви Петър Петров от “Възраждане”.

Припомняме, че от най-голямата опозиционна сила в българския Парламент внесоха поредица от жалби в Конституционния съд, във връзка със системното погазване на Основния закон и на Правилника за организация на дейността на Народното събрание, който също е с ранг на закон.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!