Петър Петров : Все съм виждал от сглобката да правят небивалици, но Народното събрание да избере за конституционен съдия човек, който като съдия е осъдил Народното събрание, не съм 

Петър Петров : Все съм виждал от сглобката да правят небивалици, но Народното събрание да избере за конституционен съдия човек, който като съдия е осъдил Народното събрание, не съм 

Днес в Народното събрание се провеждат дебати, свързани с избора на съдия в Конституционния съд на Република България. Народният представител от “Възраждане”, Петър Петров изнесе интересна информация, свързана с кандидатурата на ПП-ДБ, Борислав Белазелков, която разкрива много за лицемерния морал, който цари в управляващата сглобка.

“По отношение на кандидатурата на господин Белазелков, следва да поговорим с малко факти и данни. През 2015 година Народното събрание, с мнозинство от ГЕРБ и ДПС приема Законопроект, с който отменя един Параграф 8 от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, който дотогава е създавал защита на държавата, по отношение на недобросъвестни приватизатори, които не са си изпълнили задълженията по приватизационните договори. С мнозинството на ГЕРБ и ДПС през 2015 година, този Параграф 8 е отменен. През 2021 година, месец февруари, само няколко месеца преди да се пенсионира, тогавашния съдия Белазелков постановява едно решение като председател на 4-то Гражданско отделение на ВКС, в което съдебно решение, господин Белазелков пространно се позовава на този отменен вече параграф 8 от Закона и с решението си осъжда Народното събрание на Република България, държавата и Върховния Касационен съд, в който той правораздава, солидарно, за общата сума от около 1 000 000 лева, в полза на приватизатор, придобил държавно дружество”, заяви от трибуната на Народното събрание, Петър Петров.

Той допълни, че тъй като това решение е взето от ВКС като последна инстанция, то определя посоката на правоприлагане на съдилищата и като следствие от него, следва вълна от заведени искове от други приватизатори, които се чувстват ощетени и предявяват искове към държавата, като до момента, общата сума на заведените претенции на приватизатори, към държавата, след това решение на кандидата на ПП-ДБ е в размер на 65 000 000 милиона лева.

“Аз изисках информация от Комисията по публични предприятия, кои са тези приватизатори и какви са сумите, които те претендират от държавата, след христоматийното постановено решение на Белазелков, с което осъжда Народното събрание, държавата и ВКС. Информацията няма да пристигне до края на гласуването, защото сглобката си прие едни процедурни правила, които са скорострелни, само за 8 дни да избере двама конституционни съдии, именно за да не може подобна информация, данни и числа да стигне навреме до залата”, заяви Петър Петров от “Възраждане”.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!