Петър Петров: Ветото на президента бе прието

Петър Петров: Ветото на президента бе прието

Народният представител от “Възраждане”, Петър Петров коментира приетото в Правна комисия вето на Президента, по отношение на промените в НПК, които от престъпното управляващо мнозинство приеха миналата седмица в Пленарна зала.

“Ветото на президента мина, образно казано, в Правна комисия и всички “промени на промените” на Конституцията, този път бяха отхвърлени, най-малкото, защото са противоконституционни, защото не е спазен Правилника за организация и дейността на Народното събрание и, защото противоречат на основните принципи, на които се гради Основният закон. Както изрично е упоменато във ветото и, както беше посочено и от народните представители на “Възраждане” преди това – в предходното разглеждане на Наказателно-процесуалния кодекс в Правна комисия и в Пленарна зала, двата параграфа – единият внесен от Министерски съвет и другият, внесен в последния момент от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, противоречат на основни разпоредби на Конституцията. Това е изразено и във ветото на Президента и ние отново посочихме нашата аргументация за отрицателните ни становища, по отношение на приемането на скандалните предложения, внесени в последния момент за възкресяване на ВСС. Радвам се, че мнозинството се обедини около нашата теза, изразявана многократно, че те не бива да се приемат в този вид”, заяви народният представител от “Възраждане”, Петър Петров.

Той допълни още, че ако тези два параграфа от законопроекта за промени в НПК, върху които е наложено вето бъдат приети отново, по начина, по който са внесени, така както са били приети първия път, опозиционните партии, отново ще се обединят и ще изготвят конституционна жалба, която да внесат в Конституционния съд. Народният представител от “Възраждане” посочи и, че очаква да се приемат рентабилните предложения на “Възраждане”, по отношение на Законопроекта, които са били отхвърлени от престъпното управляващо мнозинство, при първоначалното му разглеждане.

 

Днес ветото бе прието и в пленарна зала и с гласовете на Възраждане.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!