Петър Петров : Бяха приети предложения на “Възраждане” в Закона за Министерството на вътрешните работи 

Петър Петров : Бяха приети предложения на “Възраждане” в Закона за Министерството на вътрешните работи 

Днес, в Народното събрание беше предложен за второ гласуване Законопроект за изменения и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Народният представител от “Възраждане”, Петър Петров защити, внесените от групата на най-голямата опозиционна сила, предложения, като посочи, че на всички е ясен проблемът с липсата на кадри в МВР и една от причините е липсата на желаещи да заемат най-ниската длъжност и така да започнат своето професионално развитие.

По отношение на точката, свързана със създаването на правна възможност за използване на платен отпуск, заради извършване на синдикална дейност, Петров заяви:

“ От това, което съм разбрал досега, по отношение на синдикалните дейци, при контактите ми с тях е, че тяхната синдикална дейност, за разлика от синдикалната дейност при други професии си е пълноразмерна работа. И то сериозна работа, поради хилядите проблеми, които постоянно се натрупват в МВР. Обаче, синдикалните дейци са служители, които са също толкова натоварени като всички останали и, затова, с оглед на това, че се натоварват с допълнителни задължения, то е редно да получат, поне минимален отпуск, за да извършват в нормални условия синдикална дейност. Няма човек в тази зала, който да ми обясни, защо в редица европейски държави съществува подобен платен отпуск за синдикална дейност, а в България – не. Всъщност тя причината е ясна – да бъдат държани в подчинение служителите в системата от политическото ръководство.”

Петров аргументира и предложението на “Възраждане”, при обжалване на дисциплинарни наказания, да има и касационно производство.

“Не се променя досегашния ред, а именно – обжалването не спира изпълнението. Но, нека създадем възможност за по-всеобхватна защита на наказаните, които желаят да си търсят правата до край. Защото се създава една неравнопоставеност – за един обикновен фиш, на малка стойност, имате касационно обжалване. При оспорване на  дисциплинарни наказания по Кодекса на труда, редът е, дори, триинстанционен. а тук, за едно, сериозно по своята природа дисциплинарно наказание е пресечена подобна възможност. Затова аз предлагам – да се остави възможността за касационно обжалване”, заяви народният представител от “Възраждане”.

 

На днешното заседание, бе прието предложението на “Възраждане”, с което на Дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП се разрешава да продължават и довършват разследвания по сексуални посегателства, извършвани срещу малолетни и непълнолетни лица, чрез използването на компютърни и комуникационни системи.

Вече се дава възможност и за платен отпуск за синдикална дейност в МВР. Така се унифицира практиката, която съществува в доста страни от Европейския съюз. Това стана възможно, със създаването на нов член 245а, по предложение на “Възраждане”, който бе окончателно приет.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!