Петър Петров : Бяха приети предложения на “Възраждане” в Закона за Министерството на вътрешните работи 

Петър Петров : Бяха приети предложения на “Възраждане” в Закона за Министерството на вътрешните работи 

Днес, в Народното събрание беше предложен за второ гласуване Законопроект за изменения и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Народният представител от “Възраждане”, Петър Петров защити, внесените от групата на най-голямата опозиционна сила, предложения, като посочи, че на всички е ясен проблемът с липсата на кадри в МВР и една от причините е липсата на желаещи да заемат най-ниската длъжност и така да започнат своето професионално развитие.

По отношение на точката, свързана със създаването на правна възможност за използване на платен отпуск, заради извършване на синдикална дейност, Петров заяви:

“ От това, което съм разбрал досега, по отношение на синдикалните дейци, при контактите ми с тях е, че тяхната синдикална дейност, за разлика от синдикалната дейност при други професии си е пълноразмерна работа. И то сериозна работа, поради хилядите проблеми, които постоянно се натрупват в МВР. Обаче, синдикалните дейци са служители, които са също толкова натоварени като всички останали и, затова, с оглед на това, че се натоварват с допълнителни задължения, то е редно да получат, поне минимален отпуск, за да извършват в нормални условия синдикална дейност. Няма човек в тази зала, който да ми обясни, защо в редица европейски държави съществува подобен платен отпуск за синдикална дейност, а в България – не. Всъщност тя причината е ясна – да бъдат държани в подчинение служителите в системата от политическото ръководство.”

Петров аргументира и предложението на “Възраждане”, при обжалване на дисциплинарни наказания, да има и касационно производство.

“Не се променя досегашния ред, а именно – обжалването не спира изпълнението. Но, нека създадем възможност за по-всеобхватна защита на наказаните, които желаят да си търсят правата до край. Защото се създава една неравнопоставеност – за един обикновен фиш, на малка стойност, имате касационно обжалване. При оспорване на  дисциплинарни наказания по Кодекса на труда, редът е, дори, триинстанционен. а тук, за едно, сериозно по своята природа дисциплинарно наказание е пресечена подобна възможност. Затова аз предлагам – да се остави възможността за касационно обжалване”, заяви народният представител от “Възраждане”.

 

На днешното заседание, бе прието предложението на “Възраждане”, с което на Дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП се разрешава да продължават и довършват разследвания по сексуални посегателства, извършвани срещу малолетни и непълнолетни лица, чрез използването на компютърни и комуникационни системи.

Вече се дава възможност и за платен отпуск за синдикална дейност в МВР. Така се унифицира практиката, която съществува в доста страни от Европейския съюз. Това стана възможно, със създаването на нов член 245а, по предложение на “Възраждане”, който бе окончателно приет.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!