Петров от „Възраждане“: Успяхме да повишим наказанията за убийците на пътя

Петров от „Възраждане“: Успяхме да повишим наказанията за убийците на пътя

Във втори пореден парламент „Възраждане“ внесе законодателни промени, с които да се премахнат вече случаите на условни присъди, постановени за убийците на пътя – пияни, дрогирани, неправоспособни водачи или такива, които са причинили смърт след шофиране с висока скорост.

Във всички тези случаи са налице изключително тежки последици и те предизвикват широк негативен отзвук, главно заради исканията за по-справедливи наказания за извършителите.

Промените ни касаят член 343, алинея 3, буква „ б“ от Наказателния кодекс, където увеличаваме долната граница на присъдите лишаване от свобода от 3 на 5 години, за да не може да се прилага вече условно осъждане. Така, при постановена присъда, затворът няма да може да бъде избегнат в болшинството от случаите.

„На следващо място завишаваме сериозно размера на присъдите за убийство на пътя – от 10 до 20 години лишаване от свобода. Правим това, за да ограничим прилагането на института на предсрочното освобождаване и да гарантираме, че ще има реално изтърпяване на така наложеното от съда наказание.   Вчера най-накрая този наш законопроект бе окончателно приет от Народното събрание след широк дебат в пленарна зала и тези изменения в Наказателния кодекс ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник следващата седмица.  Считаме това за стъпка напред в борбата срещу пътно-транспортните произшествия и в борбата срещу чувството за безнаказаност, погубило не един и два невинни човешки живота по пътищата.“, коментира адв. Петър Петров – народен представител от „Възраждане“, зам.-председател на политическата формация и кандидат за кмет на Монтана.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!