Официална позиция на “Възраждане”, във връзка със земеделските протести в България и Европа

Официална позиция на “Възраждане”, във връзка със земеделските протести в България и Европа

Недоволството на земеделските производители в страната и в чужбина нараства експоненциално и то е свързано, основно с неравностойните условия за производство на качествена продукция, продиктувани от безконтролния внос на хранителни продукти и суровини от Украйна, които не преминават задължително качествен контрол, който се изисква от производителите в България, Германия и целия Европейски съюз. Това прави селскостопанската продукция на родните и европейски производители по-скъпа и неконкурентоспособна и донесе вълна от масови протести в Германия.

Най-силната икономика в Европа  осъмва с блокирана столица, заради протестиращи от всички държавни сектори, към които се присъединяват и хиляди земеделски производители. Техните искания са прости и логични – преустановяване на изпълнението на условията по безумната  “Зелена сделка”, решаване на проблема с нелегалните мигранти, заливащи Германия и спиране на безконтролния внос на хранителни продукти и суровини от Украйна – продукти, които могат да бъдат вредни и опасни за потребителите и унищожават местното земеделие.

Идентични са и притесненията на родните земеделски производители, които в своя декларация настояват за спешно спасяване на сектора, както и заплашват с ефективни стачни действия и призовават за допълнителни облекчения, във връзка с безконтролния внос на селскостопанска продукция от Украйна.

Българското правителство, бранейки чужди интереси, но не и българските, се поставя в абсурдната ситуация да се налага да плаща солидни обезщетения на родните производители, единствено за да може да продължи да внася продукция със съмнително качество и характеристики от Украйна.

Съществува обезпечителна мярка, която предвижда разрешение за държавна помощ, в размер на 450 млн. лв на година, предвидена за подобряване на ликвидността на производителите на плодове, зеленчуци и животновъдите. В своята декларация, зърнопроизводителите също настояват да бъдат включени в средствата, предвидени за тези кризисни мерки. Алтернативата е ефективни стачни действия.

Интересно е и пропагандното наименование на тази мярка : “Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна”, при положение, че същата е в сила от 2014 година, когато нямаше военни действия, а предвид нейната цел, считаме, че правилното наименование следва да бъде : “Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани, предвид безконтролния внос на стоки и продукти от Украйна”.

От “Възраждане” смятаме, че всички проблеми, производствени затруднения и изкуствено създадена неконкурентноспособност на родните и европейски земеделски производители са само и единствено следствие на недалновидната, предателска и лишена от хоризонт политика, по отношение на казусите, свързани с така наречената “Зелена сделка” и по отношение на безконтролния внос на продукти със съмнително качество от Украйна.

Това е изключително опасно, защото хранителният суверенитет е неразривно свързан и основополагащ елемент от националната сигурност. “Възраждане” отново потвърждава принципната си позиция, която е пълна подкрепа за родното земеделско производство и ограничаване на вноса продукти от трети страни, особено когато те не са преминали стриктен контрол за съблюдаване на качеството.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!