Общинските съветници от „Възраждане“ предлагат сертифицирането на Община Варна по стандарт ISO 37001 – Системи за управление за борба с подкупването

Общинските съветници от „Възраждане“ предлагат сертифицирането на Община Варна по стандарт ISO 37001 – Системи за управление за борба с подкупването

Общинските съветници от „Възраждане“ предлагат сертифицирането на Община Варна по стандарт ISO 37001 – Системи за управление за борба с подкупването. От „Възраждане“ посочват, че корупцията е основен проблем и бич за гражданите и бизнеса, не само във Варна и в България, но и в целия свят.

Официалните данни сочат, че: “България официално стана безспорен европейски шампион по корупция, сочи анализ на EU Observer”. По данни на Евробарометър 89% от анкетираните българи казват, че корупцията е повсеместна, а 51% казват, че това е сериозен проблем за правене на бизнес в България.

Зависимостта корупция – благосъстояние е обратно пропорционална. Всички знаем, че колкото по-корумпирана е една община, толкова по-бедни са жителите ѝ. За съжаление, варненци не са богати граждани, а този факт пък се явява важен индикатор за нивото на корупция в Общината.

„В тази връзка, предлагаме, незабавно започване на процедура за сертифициране на Община Варна по стандарт ISO 37001 Системи за управление за борба с подкупването“, категоричен е Георги Георгиев, председател на групата на „Възраждане“ в Общински съвет – Варна.

ISO 37001 е стандарт, който се прилага за борба с подкупите и корупцията. Той има за цел да помогне организациите да предотвратяват, откриват и реагират на корупция. Причините, които налагат приемането на такова решение по направеното предложение е посочената статистика и множеството сигнали за ширещата се корупция на местно ниво, срещу което е от
изключителна важност вземането на неотложни мерки.
Целта е да се спазват законите за борба с корупцията и доброволните ангажименти, приложими към неговите дейности, така че да се минимализира и предотврати корупцията към момента на местно ниво, а така също и да се предотврати бъдеща такава. Сертификацията и контролът, следва да бъдат извършени от международен сертифициращ орган, а в последствие прозрачността да бъде гарантирана и от граждански контрол.
“Сертифицирането на Община Варна по този стандарт ще бъде изключително полезно, защото т.нар. Anti-Bribery and Corruption (ABC) политиката е в основата на доверието, което е необходимо за привличане на сериозни международни компании и инвеститори. Обяснимо, на този етап, такива във Варна липсват, а едно такова сертифициране би повишило доверието в
институцията на общината и би привлякло нови инвеститори и инвестиции.
При бюджет от почти 800 млн. лв. за 2023 г., 14% корупционни загуби биха стрували на варненци над 114 млн. лв. Според някои граждани, процентът е над два пъти по-голям”, допълват общинските съветници от „Възраждане“ в ОбС – Варна.

Поради тази причина, те предлагат Община Варна да обяви конкурс за избор на
сертифицираща организация и да предприеме всички мерки и действия за сертифицирането на
Община Варна по този стандарт и съответно за получаване на сертификат по стандарт ISO 37001
–СИСТЕМИ ЗА БОРБА С ПОДКУПВАНЕТО и прекратяване на всякакви корупционни практики,
които са неоспорим факт към настоящия момент.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!