Николай Костадинов: Управляващите Варна се смениха, но липсата на прозрачност в управлението остана

Николай Костадинов: Управляващите Варна се смениха, но липсата на прозрачност в управлението остана

По време на проведено заседание на Работната група за правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна бяха отхвърлени предложения, които имаха за цел подсигуряването на  прозрачност по отношение на дейността на съвета, внесени от Николай Костадинов, част от групата общински съветници на „Възраждане“.

Общинският съветник от „Възраждане“ предложи изменение на Действаща разпоредба от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна в частта, в която гражданите могат да задават своите въпроси. В предложението, направено от  Николай Костадинов, се изисква те да задават въпросите си по време на първа точка от дневния ред на съвета. Причината за исканата промяна е, че доста често гражданите, които към момента е предвидено да се изказват последни, е необходимо да изчакат приключването на цялата сесия, която често е дълга, а времетраенето ѝ е трудно за прогнозиране. Така, на практика, Общинският съвет вместо да е отворен за граждани, а общинските съветници да показват, че са там избрани от варненци, за да работят в интерес на хората, изглеждат някак неангажирани с въпросите и изказванията точно на изпратилите ги в местния парламент – гражданите, и това личи по неглижирането им и поставянето на въпросите им последни. „Възраждане“ поискаха също в правилника да бъде записано, че присъстващите на заседанията на Общинския съвет могат да ги записват и излъчват отново с цел по-голяма прозрачност на дейността, но и това беше отхвърлено от работната група. Общинските съветници от групата на „Възраждане“ обаче ще внесат предложенията за гласуване в зала на следващото заседание, въпреки отхвърлянето им от работната гупа.

„В Общинския съвет трябва да няма скрито–покрито, тук всичко трябва да е ясно и прозрачно. Ето защо предложихме тези съществени промени, които ще отворят общинския съвет за гражданите и ще подпомогнат взаимодействието на общинските съветници с варненци, от които са избрани и изпратени. Предложенията не бяха приети още на ниво работна група. Тоест, те не са допуснати за гласуване на заседание, което показва едно – управляващите Варна се смениха, но липсата на прозрачност в управлението остава. Оказва се, че за варненци няма да има голяма разлика дали ги управлява старият ГЕРБ или новият ГЕРБ. Практиките очевидно са едни и същи, а общинските структури все така затворени. Ние, разбира се, няма да се съобразим с отказа на групата и ще внесем предложенията си за гласуване и на сесия на Общинския съвет и нека тогава да видим кой обещава на гражданите да е до тях следващите четири години, а едновременно с това гласува против това.“, коментира Николай Костадинов пред граждани, съобщиха от пресцентъра на „Възраждане“.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!