Николай Дренчев от „Възраждане“: Американските партии в парламента приеха безусловно оферта за проектиране на склад за части за непроизведените F16

Николай Дренчев от „Възраждане“: Американските партии в парламента приеха безусловно оферта за проектиране на склад за части за непроизведените F16

През изминалата седмица в  заседание на Народното събрание трябваше да бъде ратифициран договор за проектиране на  склад за съхранение на секретни части за  самолетите F16, които все още са само чертежи на хартия. 

Договорът е на стойност над 7 милиона долара и това е само за изготвяне на проекта. Ако проектът не е изготвен от посочената от американците фирма –  на България няма да бъдат доставени отдавна платените  самолети F16.

След проектирането ще трябват да бъдат отпуснати пари и за построяването на този склад. Поръчката и доставката на изтребители е скандална и ощетява България със  стотици милиони. Американците могат да увеличат стойността по сделката с каквато сума си поискат, като за увеличение до 10% дори не са длъжни да уведомят възложителя, разбирайте България. Ако САЩ  не доставят изтребителите в срок, за доставчика няма санкции. Първите 8 F16, платени през януари 2019 год. ще ги получим най-рано  след 2 години – в началото на 2026 година.

„Между първо и второ четене на договора за ратификация предложих да бъде сменено името на решение и да бъде записано, че България приема безусловно офертата, защото това не е договор, а оферта, която приемаме без забележки. За да бъде един документ договор, той  трябва да има определени реквизити, като цена, точно описание на доставеното,  срок за доставка и – ако това не се случи –  неустойки . Всичко това липсва в предложената на Народното събрание оферта, маскирана като договор, по американски.“, коментира Николай Дренчев пред журналисти.  

От „Възраждане“ дори излязоха с предложение  изтребителите F16 да бъдат  продадени и да бъдат закупени други, за които България ще има договор и срок на доставка и твърда цена без бюджетът да бъде ощетяван със стотици  милиони лева.

 

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!