Николай Дренчев от „Възраждане“: Американските партии в парламента приеха безусловно оферта за проектиране на склад за части за непроизведените F16

Николай Дренчев от „Възраждане“: Американските партии в парламента приеха безусловно оферта за проектиране на склад за части за непроизведените F16

През изминалата седмица в  заседание на Народното събрание трябваше да бъде ратифициран договор за проектиране на  склад за съхранение на секретни части за  самолетите F16, които все още са само чертежи на хартия. 

Договорът е на стойност над 7 милиона долара и това е само за изготвяне на проекта. Ако проектът не е изготвен от посочената от американците фирма –  на България няма да бъдат доставени отдавна платените  самолети F16.

След проектирането ще трябват да бъдат отпуснати пари и за построяването на този склад. Поръчката и доставката на изтребители е скандална и ощетява България със  стотици милиони. Американците могат да увеличат стойността по сделката с каквато сума си поискат, като за увеличение до 10% дори не са длъжни да уведомят възложителя, разбирайте България. Ако САЩ  не доставят изтребителите в срок, за доставчика няма санкции. Първите 8 F16, платени през януари 2019 год. ще ги получим най-рано  след 2 години – в началото на 2026 година.

„Между първо и второ четене на договора за ратификация предложих да бъде сменено името на решение и да бъде записано, че България приема безусловно офертата, защото това не е договор, а оферта, която приемаме без забележки. За да бъде един документ договор, той  трябва да има определени реквизити, като цена, точно описание на доставеното,  срок за доставка и – ако това не се случи –  неустойки . Всичко това липсва в предложената на Народното събрание оферта, маскирана като договор, по американски.“, коментира Николай Дренчев пред журналисти.  

От „Възраждане“ дори излязоха с предложение  изтребителите F16 да бъдат  продадени и да бъдат закупени други, за които България ще има договор и срок на доставка и твърда цена без бюджетът да бъде ощетяван със стотици  милиони лева.

 

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!