Народният представител от “Възраждане” – Димчо Димчев – официален гост на откриването на паметника на Димитър Икономов, организирано от “Шалом”

Народният представител от “Възраждане” – Димчо Димчев – официален гост на откриването на паметника на Димитър Икономов, организирано от “Шалом”

На 12.09.23г. се състоя официалното откриване на паметника на Димитър Икономов в гр. Дупница, със съдействието на организацията на “Шалом” в града и под патронажа на Министерството на правосъдието. 

 

“Димитър Икономов е, всъщност първият български народен представител, който дава гласност на предстоящата депортация на българските евреи в лагерите на смъртта. През годините неговата роля за спасяването на евреите е била голяма и доста недооценена, може би заради факта, че Димитър Пешев, на когото се отдава главната заслуга за спасяването на българските евреи, е председател на Народното събрание по онова време”, коментира Димчев. 

 

Между гостите на събитието бяха и наследниците на Димитър Икономов, както и Министърът на правосъдието, посланиците на Германия и Полша, областният управител на Кюстендил, общински кметове, представители на организация “Шалом” и много граждани. 

 

“Въпреки събитията напоследък, вчера ясно заявихме с присъствието си, че във “Възраждане” уважаваме историята и усилията на всяка една организация да я съхрани в националната памет. Винаги сме подкрепяли добрия пример, независимо кой стои зад него.

Благодаря за поканата за събитието, както и лично на г-н Леонид Хаздай за добрата инициатива и огромния труд, положен във времето за реализирането ѝ”, допълни Димчев.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!