Народният представител от “Възраждане” – Димчо Димчев – официален гост на откриването на паметника на Димитър Икономов, организирано от “Шалом”

На 12.09.23г. се състоя официалното откриване на паметника на Димитър Икономов в гр. Дупница, със съдействието на организацията на “Шалом” в града и под патронажа на Министерството на правосъдието. 

 

“Димитър Икономов е, всъщност първият български народен представител, който дава гласност на предстоящата депортация на българските евреи в лагерите на смъртта. През годините неговата роля за спасяването на евреите е била голяма и доста недооценена, може би заради факта, че Димитър Пешев, на когото се отдава главната заслуга за спасяването на българските евреи, е председател на Народното събрание по онова време”, коментира Димчев. 

 

Между гостите на събитието бяха и наследниците на Димитър Икономов, както и Министърът на правосъдието, посланиците на Германия и Полша, областният управител на Кюстендил, общински кметове, представители на организация “Шалом” и много граждани. 

 

“Въпреки събитията напоследък, вчера ясно заявихме с присъствието си, че във “Възраждане” уважаваме историята и усилията на всяка една организация да я съхрани в националната памет. Винаги сме подкрепяли добрия пример, независимо кой стои зад него.

Благодаря за поканата за събитието, както и лично на г-н Леонид Хаздай за добрата инициатива и огромния труд, положен във времето за реализирането ѝ”, допълни Димчев.

Актуално

 “Възраждане – Асеновград” пита какво се случва с ремонта на Караалановото училище в нашия град? 

Костадин Костадинов : Зачестяват случаите на произвол, от страна на чужди гранични власти 

Инж. Коста Стоянов : От сглобката, отново ще гласуват в полза на местните олигарси. Какво стана, господа демократи?