Министерството на отбраната плащало на кухи фирми милиони за утилизация по неизпълними договори 

Министерството на отбраната плащало на кухи фирми милиони за утилизация по неизпълними договори 

Извършена проверка от “Възраждане” установи нанесени щети за милиони в Министерството на отбраната, през годините, чрез сключването на неизпълними договори за утилизация на боеприпаси с изтекъл срок на годност. Каква е схемата? Чрез поредица от писмени въпроси от народния представител Петър Петров и изискани от него документи, предоставени от ведомството става ясно, че в края на 2008г. Министерството е превело 15 милиона лева на своето дъщерно дружество „ТЕРЕМ“. То от своя страна е превъзложило тази сложна дейност на свои дъщерни дружества, в нарушение на разпоредбите на договора и без да има право на това, като е разпределило общо 8 милиона лева между тях. Едно от тези дружества от комплекса „ТЕРЕМ“ – „Терем-Ивайло“ ЕООД, тъй като също не е разполагало с никаква възможност да изпълни договора, който е сключило незаконосъобразно, също превъзлага дейностите по утилизация на устройства за авиационно поразяване (различни видове ракети) на частна фирма. Тя обаче не е имала към тази дата нито лиценз за утилизация, нито реални възможности да извърши такава дейност. Държавното „Терем-Ивайло“ обаче въпреки това в началото на 2009г. е превело на тази фирма авансова сума от 4 123 000 лева, срещу което е получило една хвърчаща запис на заповед като гаранция за тази сума.

Впоследствие през 2010 г. този договор за утилизация на авиационни боеприпаси е прекратен, но държавният интерес отново не е бил защитен – авансово платените 4 милиона не са били нито гарантирани, нито потърсени насетне нито от министерството на отбраната, нито от неговите дъщерни дружества по веригата на прехвърляне на държавните средства от едно на друго. Започнало е едно голямо протакане и бездействие, като в същото време фирмата, получила авансово тези 4 милиона лева е била изпразнена от активи и имущество и впоследствие на няколко пъти е била прехвърлена и понастоящем е куха фирма, със задължения и към други кредитори.

Фрапантно се оказва, както бездействието и на настоящото ръководство на министерството на отбраната, така и опитът да бъде предоставена на “Възраждане” заблуждаваща информация и дезинформация в писмения отговор от ведомството, на основание отправеното от политическата организация искане за информация, по реда на парламентарния контрол. В този отговор е посочено погрешно съдебно дело, което уж било водено за събирането на 1000 лева от дължимите 4 милиона, премълчана е информация за предприети конкретни действия и за размера на търсените суми, липсват каквито и да е данни къде, какво, кога и от кого е направено за защита на държавния интерес срещу дружеството-длъжник.

Когато разбрахме за това дългогодишно бездействие и безстопанственост и след като не получихме никакво съдействие от министерството на отбраната в текста на техния подвеждащ и крайно лаконичен отговор, къде са тези 4 милиона лева държавни пари, ние от “Възраждане” веднага подадохме писмени сигнали до МВР и ДАНС, като ги сезирахме за увредения държавен интерес и нанесени щети на държавата в особено големи размери. Очакваме сега правоохранителните институции да си свършат работата и да разплетат докрай тази схема на източване на държавни средства, чрез използване на кухи фирми-бенефициенти, по примера на окрадените над 53 милиона лева за строежа на автомагистрала „Хемус“, преведени на кухи фирми.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!