Маргарита Генчева: Чрез законодателна инициатива ще облекчим трудното ежедневие на хората с увреждания

Маргарита Генчева: Чрез законодателна инициатива ще облекчим трудното ежедневие на хората с увреждания

„От „Възраждане“ сме изключително отговорни към ангажиментите, които поемаме. На срещите, които сме провеждали с различните сдружения на хора с увреждания, ние многократно сме подчертавали, че ще се възползваме от всяка възможност, за да облекчим и без това трудното им ежедневие.“, каза на среща с граждани народният представител Маргарита Генчева.

Тя и нейни колеги от „Възраждане“ внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за личната помощ, като с него ще се опитат да поправят дългогодишна несправедливост, при която хора с увреждания с над 90% ТЕЛК остават без асистентска помощ, докато излезе решение на ТЕЛК комисията за нуждата от такава. Предлага се също така законодателно решение и за осигуряването на асистентска грижа на тези хора и през почивните и празнични дни чрез втори личен асистент. Досегашният регламент оставя тези хора без грижа по празниците.

„Специално внимание обръщаме на изискванията към хората, които ще упражняват тази грижа. Поставяме допълнителни критерии, на които да отговарят, за да ограничим възможността за злоупотреби и намалим потенциалния риск от прояви на насилие.“, коментира още Маргарита Генчева, която е и член на Комисията по здравеопазване.

От „Възраждане“ насочват вниманието си към тази толкова уязвима група, защото в доклад на Националния статистически институт се казва, че почти половината от хората със силни ограничения (43,3%) живеят в риск от бедност в сравнение с 19.9% от хората без ограничения. Бедността и социалното изключване възпрепятстват хората да живеят достойно и да участват активно в социалния живот. Очевидно е, че с получаваните от държавата 387,30 лв. на месец жизнените нужди на лицата с тежки и множествени увреждания няма как да бъдат посрещнати. Тоест, хората с над 90% увреждане получават „социална пенсия за инвалидност“, чийто размер е фиксиран под линията на бедност, което по „законен“ начин ги оставя напълно безпомощни по отношение осигуряване на чуждата помощ, когато в семейството бедността и нищетата са ежедневие. Социалната пенсия за инвалидност е недостатъчен доход за хората, които не са работоспособни и никога не са работили именно, защото са тотално зависими от помощта на семейството си, включително при приема на вода и храна.

Средствата, които са необходими за осигуряване на възнаграждението на асистентите до 6 месеца (до излизане на новото ТЕЛК решение) за лицата-ползватели ще са под 7 000 000 лева допълнително, смятат от „Възраждане“.

Следва също така да се предприемат действия за прецизиране на ТЕЛК експертизата и оценката за работоспособността да бъда отделена от оценката за степента на увреждането. Това ще помогне за обратното интегриране на пазара на труда на част от лицата с увреждания, за да се чувстват по-пълноценни и активни български граждани.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!