Маргарита Генчева: Уволнението на доктор Димитров цели да обслужи „сглобката“, където си извиват ръце и си упражняват натиск

Маргарита Генчева: Уволнението на доктор Димитров цели да обслужи „сглобката“, където си извиват ръце и си упражняват натиск

ГЕРБ отказаха да участват в заседанието на Бюджетната комисия вчера и обявиха, че ще бойкотират всички законопроекти, внесени от МС заради уволнението на директора на “Пирогов”. От Министерството на здравеопазването пък мотивираха смяната на доктор Димитров с констатирани нарушения в доклад от проверка на звено “Вътрешен одит” към Министерството.

Маргарита Генчева – народен представител от “Възраждане” и член на Здравната комисия в парламента коментира за БНР, че в доклада има констатации за нарушения. Болница „Пирогов” има задължения, но “задължения имат абсолютно всички държавни болници”:

“Запозната съм с одитния доклад за периода, през който лечебното заведение е управлявано от д-р Валентин Димитров. В този одитен доклад има констатации. Има и отговор от лечебното заведение, както и сигнал от лекаря за оказан натиск. Категоричното ми мнение по отношение на това уволнение е, че това е абсолютно безпринципен подход. Очевидно е, че причината за тези уволнения е да обслужат “сглобката”. Използват ги участниците в тази сглобка, за да си извиват ръцете и да си упражняват натиск. Опитват се да решат политическите и коалиционните си проблеми за сметка на здравеопазването.”, коментира Маргарита Генчева.

Тя каза още, че това не е първият одитен доклад, който се  получава в  Комисията  по здравеопазване в Народното събрание и че се сеща за поне още един, този за “Майчин дом” в София, но по него не са били взети мерки. Никакви! Нито от предходния министър на здравеопазването, нито от сегашния. А там констатациите са били даже по-сериозни.

“Становището на „Възраждане” е, че не е работа на НС да се занимава с назначенията и уволненията в системата на здравеопазването. Припомням, че управляващите са дошли със “сериозни заявки за радикални промени в системата”, но за 6 месеца такива не се виждат, а вместо това НС се занимава с въпроса за управителя и подуправителя на НЗОК. Беше променен и Законът за здравното осигуряване, пак за да бъде обслужена сглобката.”, допълни Маргарита Генчева.

Относно увеличения бюджет за здравеопазване през 2024-та, тя каза:

„Честно казано на нас не ни е много ясно как ще бъде изхарчен. В този законопроект не видяхме механизъм за контрол на начина, по който ще се изразходват тези средства. Според нас нито хората ще го усетят този милиард, нито системата“. Според нея преди 6 месеца настоящото правителство и в частност Министъра на здравеопазването е дошъл със сериозни заявки за радикални промени в системата, но до момента не се виждат никакви реформи. Не виждаме какво е направено по нито един от заявените приоритети. Бюджетът на НЗОК е увеличен с 1 милиард, но няма никакви механизми за контрол на изразходването на тези публични средства. Затова нито хората ще усетят това увеличение, нито системата. Пациентите няма да го усетят, а това е единственото, което е водещо като критерий за нашата оценка – пациентът.“, каза в заключение народния представител от „Възраждане“.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!