Маргарита Генчева: Според нас целта на сглобката е разпределяне на постове и усвояване на милиарди от НЗОК, а не грижа за пациентите

„От „Възраждане“ категорично се противопоставихме подуправителят на НЗОК да бъде избиран от Народното събрание, защото по този начин политическата отговорност за действията му се прехвърля на органа, който го е избрал, т.е. на Народното събрание. Това му създава относителна самостоятелност и независимост от управителя, което според нас е недопустимо.“, каза народният представител Маргарита Генчева от трибуната на НС във връзка с избора на подуправител на НЗОК.

Според нея назначението на подуправителя на НЗОК от НС нарушава разделението на властите и законодателната пряко започва да се намесва в работата на изпълнителната власт.

„Това създава опасен прецедент Народното събрание да започне да избира не само ръководителите на другите органи и администрации, подлежащи на такъв избор, но и техните заместници. На нас ни е ясно, че тази процедура се прави, за да обслужи сглобката  – разпределението на постове в нея и взаимен контрол, но предложението звучи абсурдно. Скоро, за да бъде обслужен третият елемент на сглобката – ДПС, ще започнем да избираме и директорите на дирекции.“, допълни Маргарита Генчева, която е и член на здравната комисия.

Тя допълни, че превръщането на длъжността на подуправителя на НЗОК в изборна няма да подобри начина, по който към настоящия момент се управлява публичен ресурс в  размер над 7 милиарда лева, а за 2024 г. надхвърлящ 8 милиарда.

„Не очакваме да се подобри и работата с администрацията. Очакваме конкретни идеи за подобряване достъпа на пациентите до здравеопазване, намаляване на доплащанията, изместването на България от всички негативни здравни класации в Европа и света, за удовлетвореността на пациентите и подобряване на здравословното им състояние. Много интересно се получава – управител на НЗОК от ПП-ДБ, подуправител  – от ГЕРБ… С интерес ще следим как точно ще работи сглобката на този терен. Една недобре работеща НЗОК се отразява неблагоприятно най-вече върху пациентите – тези, чиито пари ще разпределяте, господа управляващи!“, каза в заключение Маргарита Генчева.

Актуално

“Възраждане” – Лом : Проблемите на хората с увреждания са системно неглижирани от местната власт 

В Монтана ще има нова детска площадка и облагородени подлези, по предложение на “Възраждане” 

Даниел Петров: Гражданите на Беларус знаят, че техният глас е важен и масово гласуват