Маргарита Генчева: В Конституцията ни пише, че земята е основно национално богатство 

Маргарита Генчева: В Конституцията ни пише, че земята е основно национално богатство 

България в своето 1300-годишно съществуване, често е преминала през периоди на тежки изпитания. Били са години на войни, природни бедствия, робство. Българският народ обаче винаги е намирал начин да се справи. 

През миналия век Отечеството ни преживя три национални катастрофи, преживя две Балкански войни, две Световни войни и въпреки това оцеля. Оцеля, защото българското село беше живо и хранеше България. 

В последните три десетилетия обаче всичко, градено с годините в българското село, беше унищожено и това беше превърнато в национална политика, гордост за новоизлюпените месии. Лека-полека, изчезна оранжерийното производство, поливното земеделие, техническите култури, както и свързаните с тях преработвателни производства. Изчезна поминъкът на хиляди хора в родната ми Добруджа.

Селските райони обезлюдяха и се превърнаха в земеделски владения на шепа новобогаташи.  Как се става милионер от бизнеса със земеделските земи разбрахме нагледно от нашумелия в последните месеци скандал, безпрецедентен за Силистра и региона – огромната злоупотреба със земи от ДПФ в област Силистра. 

Тези злоупотреби са правени в името на благоденствието на малцина партийни шефове и техни приближени, които са се възползвали от тях неправомерно. Десетки милиони евро субсидии са получили завладените от тях държавни земи през последните 10 години. 

Няма да преразказвам скандала, знае го всеки силистренец. С него са запознати и всички държавни органи, включително прокуратурата. Вече месеци наред чакаме и не дочакваме тяхната адекватна реакция. Сезирана е и европейската прокуратура. 

Ние от “Възраждане“ обаче считаме, че проблемите в нашата страна, големи или малки, сложни или елементарни, трябва да се решават от българските институции и правораздавателни органи!

Ние искаме България да носи всички белези на суверенна държава. Не искаме никой отвън да решава нашите проблеми, нито г-жа Кьовеши, нито някой друг.

Защото не е само въпрос на справедливост.

Малките земеделски производители освен възмездие, очакват и възможности, като например – да ползват и те земя от държавен поземлен фонд, която им се полага съвсем законно. Не знаем какво повече очаква българската прокуратура, но през това време добруджанските села продължават да умират, хората се обезверяват все повече, а българинът си купува скъпи вносни храни.

Всички – и малки, и големи производители очакват последователна политика, а не мерки на парче. Това е причината, въпреки обещаните 16 милиона евро допълнителни средства заради щетите на зърнопроизводителите от вноса на украинска пшеница, протестите им да продължават вече втора седмица!

Ние от „Възраждане“ предлагаме да се сложи край на тази агония на българското село. За тази цел ще настояваме да се извърши цялостна ревизия за начина, по който земеделското министерство е управлявало земите от държавен поземлен фонд и правилата, които са изработвани за получаване на субсидии.

 България и българите трябва да знаят кой и как ликвидира българското село и предизвика непосилна за страната ни демографска криза и кой продължава да злоупотребява с държавната земя и досега.

Едновременно с това трябва да сложим началото на възраждането на българското село, с което добруджанецът е неразривно свързан. Да не забравяме, че в чл. 21 ал. 1 от Конституцията ни е казано, че „Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото“. 

Ние ще направим така, че земята наистина да е национално богатство, а не източник на забогатяване на шепа хора!

За да направим това, имаме нужда от Вашата подкрепа!

Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината! 

„Възраждане“ е с номер 3 в бюлетината! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!