Маргарита Генчева: Ако няма контрол, никакви формули не могат да решат проблемите в здравеопазването

Маргарита Генчева: Ако няма контрол, никакви формули не могат да решат проблемите в здравеопазването

Маргарита Генчева: Ако няма контрол, никакви формули не могат да решат проблемите в здравеопазването

Днес на второ четене в Народното събрание беше приет Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване. Промените в най-общ план могат да бъдат разделени на две – промени с формата за сключване, изменение и прекратяване на договорите с НЗОК и формули за изчисляване на сумата, която касата ще заплаща за лекарствените продукти на съответния изпълнител на болнична медицинска помощ.

„От „Възраждане“ имахме сериозни бележки по отношение на първия вариант на предложените текстове за изменение и допълнение на закона за Здравното осигуряване, които касаят формата за сключването на договорите с НЗОК. В първоначалния вариант беше предвидено безалтернативно сключването, изменението и прекратяването им да става само по електронен път, с електронен подпис. Аргументите за несъгласието ни бяха свързани с това, че системата на здравеопазването ни не е готова да премине изцяло на електронни документи (както с електронните рецепти), а и самата им несигурност – рискът от манипулирането им или трудности с доказване на съдържанието им например.

Преди второ четене, аргументите, които изложихме, бяха взети предвид. Предложеният окончателен текст предвижда паралелно съществуване на хартиения и електронния документ, което считаме, че е улеснение и дава възможност за избор съобразно ситуацията и съобразно предпочитанията на страната по съответния договор със Здравната каса. Поради това, тази промяна беше подкрепена от Възраждане.“, каза от трибуната народният представител Маргарита Генчева.

Според нея втората промяна на практика представлява опит за обединяване на първоначалните текстове на ППДБ и ГЕРБ и изглежда по-скоро като компромис, между двата предишни. Формулата е много сложно формулирана, отделно е поставена в зависимост от наредба, която тепърва предстои да бъде издадена от Министерство на здравеопазването и е извън контрола на Народното събрание.

„Ние като цяло обаче не сме съгласни с философията на тези промени. Считаме, че те няма да решат проблема, ако и да намалят цените, по които се заплащат лекарствата, евентуално. Мислим, че е въпрос на време търговците на едро да намерят начин да  заобиколят и това ограничение, ако не са го намерили вече. В този смисъл не очакваме предложената промяна да има значителен ефект върху системата и най-вече не сме убедени, че отчита най-добрия интерес на пациента. По тази причина ние не я подкрепихме.“, допълни още Генчева.

От „Възраждане“ са убедени, че ако в системата на здравеопазването не бъде изградена стройна система за прецизен контрол по цялата верига от производителя или вносителя, до крайния потребител на съответния лекарствен продукт, никоя формула не би решила проблемите с лекарствата в системата и най-вече тежките злоупотреби с тях и с публичния ресурс в НЗОК.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!