Кръстьо Врачев от „Възраждане“: Кой има за цел да се унищожи земеделието и околната среда със стотиците фотоволтаични паркове?

Кръстьо Врачев от „Възраждане“: Кой има за цел да се унищожи земеделието и околната среда със стотиците фотоволтаични паркове?

„Към настоящия момент в община Карлово се изграждат няколко огромни фотоволтаични парка. Това разрушава цели екосистеми и се унищожава плодородна българска земя.“ –  каза пред журналисти Кръстьо Врачев от „Възраждане“, водач на листата за 17 МИР – област Пловдив.

Благодарение на инициативата и целенасочените усилия на политическата организация бе прекратена порочната практика с промяна статута на земеделски земи, мери и пасища с цел изграждане на фотоволтаични паркове.

„Това е едно от важните решения, приети от 49 Народно събрание в подкрепа на българското земеделие.“, коментира Врачев и допълни, че доскоро е била разпространена порочната практика общинските съвети да гласуват решения за промяна на статута на земеделската земя и отдаването им за изграждане на фотоволтаични паркове без никакво обществено обсъждане. В резултат на това стотици декари земеделска земя са преотдадени, а огромни пасищни терени са унищожени.

Кръстьо Врачев припомни, че Народното събрание прие промени в Закона за ползване на земеделски земи. В преходните и заключителни разпоредби се съдържа текст, който забранява отдаването на общински и държавни земи, пасища и мери, ползвани за субсидии през последните 3 години за изграждане на фотоволтаични паркове. Това слага край на порочната практика, чиято цел е единствено обслужване на комерсиални интереси на големи собственици.

„В резултат на бързата промяна на статута на обработваеми земи преди да бъде приети промените в  Закона за ползване на земеделски земи, някои от проектите за изграждане на такива паркове са гласувани в общинските съвети и към настоящия момент не е преустановено тяхното изграждане.“ – допълни той и посочи, че проблема се разпростира на територията на цялата страна.

Само в община Карлово към настоящия момент се изграждат няколко големи фотоволтаични парка като единия от тях е с площ близо 900 декара в с. Дъбене, местност Мранчево.  Друг парк се прави в с. Марино поле с площ 44 000 кв.м.

„Това е екологична катастрофа с огромни мащаби“ – заяви Врачев и допълни, че докладните за промяна на статута на земеделската земя и отдаването им за изграждане на фотоволтаични паркове се внасяни в ОбС Карлово в деня, в който се провежда заседанието, за да нямат време общинските съветници да се запознаят с обстоятелствата.

Предложението за мораториума върху промяната на статута на земеделските земи на „Възраждане“  беше цяла година в деловодството на Народното събрание преди да бъде внесено за обсъждане и първоначално бе отхвърлено от управляващото мнозинство. През това време в цялата страна бяха приети множество подобни решения и на много места процедурите вече са в ход.

Възраждане е с номер 12 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!