Коста Стоянов: От сглобката унищожават българското Черноморие, за да прокарват лобистки закони 

Коста Стоянов: От сглобката унищожават българското Черноморие, за да прокарват лобистки закони 

“Възраждане” проведе брифинг в Народното събрание, във връзка с поредния лобистки Законопроект, който от престъпната сглобка се опитват да прокарат, а именно – Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който би бил изключително вреден за биоразнообразието на родното ни Черноморие. На срещата присъстваха и рибари от Варна, Каварна и Бяла, които също обясниха негативните последици, които би имало това решение върху поминъка на хората в региона.

Народният представител от “Възраждане”, Коста Стоянов, който се бори за интересите на  рибарите, откакто стана ясно, какво възнамеряват да предприемат от управляващата сглобка, заяви на брифинг в Народното събрание, че всички становища на Министерствата и ресорните органи, по отношение на внесения от сглобката Законопроект са отрицателни и го определят като лобистки.

“Този Законопроект, най-вероятно обслужва интереси на кръгове около сглобката ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и на практика, ще унищожи цял един сектор в българската икономика – сектор рибарство и ще повлияе изключително негативно върху сектор туризъм. Ветрогенераторите, които от сглобката искат да инсталират в родното Черноморие ще окажат изключително неприятно влияние и въздействие и върху рибните пасажи в Черно море и рибарския поминък”, заяви народният представител от “Възраждане”, Коста Стоянов.

Представители на рибарите по Черноморското крайбрежие допълниха, че дори най-малкитe колебания или шумове плашат рибните пасажи, което ще има пагубни въздействия върху тях и, съответно върху риболовната индустрия в региона и, че са правени опити, при които се установява, че при поставянето на подобни ВЕИ съоръжения, рибата изчезва от съответния район и се връща след около месец. Също и поставянето на подобни ветрогенератори ще окаже много негативно въздействие върху делфините в района на Черно море, които са защитен вид. Становищата на всички ресорни отрасли, браншови организации и Морската камара, относно внесения Законопроект са негативни и отрицателни – поставянето на ветрогенератори в морското пространство ще повлияе на ветровете, които, намалявайки, ще  променят и водните течения, което води до цъфтеж на планктон, а като следствие на тези процеси, изчезва кислорода, с него и рибните пасажи.

 

От рибарските организации призоваха за изтегляне на спорния Законопроект на сглобката и организиране на широки обществени и публични обсъждания със заинтересованите браншове и отрасли, както и ангажимент на правителството за извършване на проучвания, как подобен Законопроект би повлиял на биоразнообразието на Черно море, както и на традиционни отрасли, свързани с него, какъвто е рибарството.  От “Възраждане” са категорични, че този закон трябва да бъде оттеглен.

Какво още беше казано на брифинга може да видите тук: – https://www.facebook.com/kosta.stoyanov.9/videos/1139768560739048

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!