Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

„„Възраждане“ винаги ще защитава интересите на рибарите и няма да позволи този сектор да бъде унищожен.ще направи всичко възможно за адекватното решение на проблемите, с които се сблъсква“, каза Коста стоянов на среща проведена във Варна с рибари.

Кандидатът за народен представител и настоящ депутат от „Възраждане“ инж. Коста Стоянов, заедно с общинските съветници Николай Костадинов и Дилян Григоров, проведоха важна среща с представители на рибарския сектор във Варна. Темите, които бяха дискутирани, касаеха рибарския сектор както на местно, но така и на национално ниво.

Инж. Коста Стоянов отбеляза, че този важен за българската икономика отрасъл не получава необходимата държавна подкрепа и секторът се бори с бюрокрация, лобистки интереси и чуждестранен натиск, а това несъмнено оказва крайно негативен ефект върху него.

„Рибарският бранш от години умишлено се изолира и буквално убива, в интерес на големи компании, които прокарват своите частни интереси. От това страдат хиляди семейства, чийто поминък е рибарството. Нека не забравяме, че всяка една морска държава приоритизира сектор рибарство, но в България това, за съжаление, не се случва. И не само че този отрасъл не се подпомага активно, а дори напротив – в последните 2-3 години се правят опити той да бъде затрит. „Черешката на тортата“ беше скандалният Закон за перките в Черно море, който беше спрян единствено и само благодарение на „Възраждане“. Проблемите обаче не спират дотук. Сега има проблеми с лодкостоянките, утре сигурно ще измислят нещо друго, за да унищожат сектора, който осигурява поминака на поколения варненци.“, категоричен бе инж. Стоянов.

Той припомни, че благодарение на съвместните действия на „Възраждане“ и рибарите по Черноморското крайбрежие беше спрян законът за строителство на перки в морето, който закон щеше да унищожи както рибарския сектор, но така също и туристическия бранш.

„Няма съмнение, че отровната сглобка в лицето на ГЕРБ-ППДБ-ДПС се опита да прокара този закон по „втория начин“, без обществено обсъждане, но за щастие това не им се получи.

Тук е мястото да припомня и това, че лидерът на ГЕРБ  излъга рибарите, защото именно той обеща скандалният закон да бъде изтеглен, но това, както и всичко останало, което той обещава –  не се случи.“, каза инж. Стоянов и добави, че дори напротив, в последните дни на 49 НС  отровната сглобка за пореден път се е опитала да включи изграждането на перки в морето. Това се е случило чрез предложение за актуализиране на пътната карта за климатичната неутралност.

По време на срещата с рибарската общност във Варна представителите на „Възраждане“ са поели категоричния ангажимент, че няма да допуснат да бъде приет този закон, както и друг, който е в ущърб на икономическите интереси на България.

От своя страна, варненските рибарите поставиха въпроси относно необходимостта от спешни промени в няколко закона, които пряко  засягат тяхната дейност. Те отбелязаха, че все още съществуват наредби, които пречат на риболова и е крайно време те да бъдат актуализирани, за да отговарят на съвремието, в което рибарите работят.

За рибарите във Варна остава на дневен ред  и проблемът с липсата на достатъчно места за рибарските лодки.

Инж. Коста Стоянов заяви, че предстои стартирането на програми, които ще финансират рибарски пристанища, лодкостоянки и рибарски дейности, но това зависи от  добрата воля на Община Варна, а към момента е видно, че кметът на морския град продължава да нехае за проблемите на рибарския сектор.

Възраждане“ ще направи всичко възможно за адекватното решение на проблемите на рибарския бранш както на местно, така и на национално ниво, защото от това зависи хлябът на хиляди български семейства.“, каза в заключение инж. Стоянов.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!