Костадин Костадинов : Зачестяват случаите на произвол, от страна на чужди гранични власти 

Костадин Костадинов : Зачестяват случаите на произвол, от страна на чужди гранични власти 

Въпрос към министъра на външните работи Мария Габриел, зададен от Костадин Костадинов. 

На днешния Парламентарен контрол в Народното събрание, председателят на “Възраждане”, Костадин Костадинов постави въпроса за зачестилите случаи на произвол към български граждани, от страна на чужди гранични власти пред настоящия Вицепремиер и министър на външните работи – Мария Габриел. 

“Последният такъв случай е, буквално от миналата седмица – 23.11, тогава български граждани са били задържани на летище “Лутън”, с полет, пристигайки от София в Лондон на компанията “Wizz air”. Задържани са за шест часа, конфискувани са им телефони и компютри, като са разпитвани от английските тайни служби, със следните въпроси : Дали знаят руски; Дали са руснаци; Дали симпатизират на Путин; ходели ли са в Русия; и забележете – дали симпатизират на “екстремистката руска партия “Възраждане”. 

Това е абсолютно недопустимо, искам да задам въпроса, дали сте наясно, защото това далеч не е първият такъв случай, ние събираме информация и ще се обърнем към самия английски посланик, разбира се, но смятаме, че това е въпрос, който трябва да бъде поставен от държавата, защото касае български граждани. 

 

За съжаление, в Англия, това се превръща в рецидив, там имаме задържани няколко български заложника, казвам заложника, защото те са в затвор, реално погледнато, само по измислени обвинения. Държавата ни не беше ангажирана със защитата на тези наши сънародници дълго време, поради простата причина, че английската държава не им е казала и не ги е уведомила, тоест ние не сме получили уведомление, което е задължително по протокол. Очевидно е, че тук става въпрос за някаква тенденция и въпросът ми към вас е – смятате ли по някакъв начин да реагирате, за да не допускате в перспектива подобни унизителни оскърбителни за българското национално достойнство процедури, от страна на която и да е държава, в случая – Англия.”

Министърът на външните работи отговори, че ще направи проверка по случая, за да може да вземе отношение към казуса и да реагира, спрямо предоставената информация. 

Лидерът на “Възраждане”, Костадин Костадинов припомни процес в Рим, в който България беше замесена, преди близо 40 години, когато от ЦРУ беше измислена, така наречената “българска следа”, тогава нашата държава застана зад нашия сънародник и ние не чакахме, тогава правосъдието, а работихме в полза на нашия сънародник, вярвайки в неговата невинност, защитавайки българската национална чест и достойнство. 

“Към настоящия момент, аз не мога да съм оптимист и да вярвам в английското правосъдие, защото то е доказало през годините, че взема решения, в полза на Великобритания. В конкретния случай, аз препоръчвам да не вярвате и разчитате на чуждото правосъдие, а да направим – ние, като държава и вие, като Министерство, отговорено в този случай, да направим всичко възможно, за да защитим нашите сънародници. Защото, първо – всеки е невинен до доказване на противното, второ, ние би трябвало да ги защитаваме, а не да допускаме една клеветническа кампания, която се разгоря в България, спрямо тях, едва ли не, безкритично повтаряйки обвиненията на английските медии. Това, което считам, че задължително трябва да се направи в случая е Министерството да предприеме адекватни действия за защита на нашите сънародници, които повече от една година стоят в английски затвор. 

Същият е и казусът с Милан Димитров, за който ние многократно сме говорили от тази трибуна, госпожа Мария Габриел е много добре запозната със случая на нашия сънародник, който една година вече гние в гръцки затвор и за разлика от английския казус, където, поне има обвинения, макар и измислени, в случая с Милан Димитров, даже няма обвинения, там има клетвена декларация на един американски прокурор, който вярва, че Милан Димитров е виновен, трябва да бъде съден и екстрадиран. Позор е за нашата държава, че го допускаме”, заяви председателят на “Възраждане”, Костадин Костадинов. 

 

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!