Костадин Костадинов : Зачестяват случаите на произвол, от страна на чужди гранични власти 

Костадин Костадинов : Зачестяват случаите на произвол, от страна на чужди гранични власти 

Въпрос към министъра на външните работи Мария Габриел, зададен от Костадин Костадинов. 

На днешния Парламентарен контрол в Народното събрание, председателят на “Възраждане”, Костадин Костадинов постави въпроса за зачестилите случаи на произвол към български граждани, от страна на чужди гранични власти пред настоящия Вицепремиер и министър на външните работи – Мария Габриел. 

“Последният такъв случай е, буквално от миналата седмица – 23.11, тогава български граждани са били задържани на летище “Лутън”, с полет, пристигайки от София в Лондон на компанията “Wizz air”. Задържани са за шест часа, конфискувани са им телефони и компютри, като са разпитвани от английските тайни служби, със следните въпроси : Дали знаят руски; Дали са руснаци; Дали симпатизират на Путин; ходели ли са в Русия; и забележете – дали симпатизират на “екстремистката руска партия “Възраждане”. 

Това е абсолютно недопустимо, искам да задам въпроса, дали сте наясно, защото това далеч не е първият такъв случай, ние събираме информация и ще се обърнем към самия английски посланик, разбира се, но смятаме, че това е въпрос, който трябва да бъде поставен от държавата, защото касае български граждани. 

 

За съжаление, в Англия, това се превръща в рецидив, там имаме задържани няколко български заложника, казвам заложника, защото те са в затвор, реално погледнато, само по измислени обвинения. Държавата ни не беше ангажирана със защитата на тези наши сънародници дълго време, поради простата причина, че английската държава не им е казала и не ги е уведомила, тоест ние не сме получили уведомление, което е задължително по протокол. Очевидно е, че тук става въпрос за някаква тенденция и въпросът ми към вас е – смятате ли по някакъв начин да реагирате, за да не допускате в перспектива подобни унизителни оскърбителни за българското национално достойнство процедури, от страна на която и да е държава, в случая – Англия.”

Министърът на външните работи отговори, че ще направи проверка по случая, за да може да вземе отношение към казуса и да реагира, спрямо предоставената информация. 

Лидерът на “Възраждане”, Костадин Костадинов припомни процес в Рим, в който България беше замесена, преди близо 40 години, когато от ЦРУ беше измислена, така наречената “българска следа”, тогава нашата държава застана зад нашия сънародник и ние не чакахме, тогава правосъдието, а работихме в полза на нашия сънародник, вярвайки в неговата невинност, защитавайки българската национална чест и достойнство. 

“Към настоящия момент, аз не мога да съм оптимист и да вярвам в английското правосъдие, защото то е доказало през годините, че взема решения, в полза на Великобритания. В конкретния случай, аз препоръчвам да не вярвате и разчитате на чуждото правосъдие, а да направим – ние, като държава и вие, като Министерство, отговорено в този случай, да направим всичко възможно, за да защитим нашите сънародници. Защото, първо – всеки е невинен до доказване на противното, второ, ние би трябвало да ги защитаваме, а не да допускаме една клеветническа кампания, която се разгоря в България, спрямо тях, едва ли не, безкритично повтаряйки обвиненията на английските медии. Това, което считам, че задължително трябва да се направи в случая е Министерството да предприеме адекватни действия за защита на нашите сънародници, които повече от една година стоят в английски затвор. 

Същият е и казусът с Милан Димитров, за който ние многократно сме говорили от тази трибуна, госпожа Мария Габриел е много добре запозната със случая на нашия сънародник, който една година вече гние в гръцки затвор и за разлика от английския казус, където, поне има обвинения, макар и измислени, в случая с Милан Димитров, даже няма обвинения, там има клетвена декларация на един американски прокурор, който вярва, че Милан Димитров е виновен, трябва да бъде съден и екстрадиран. Позор е за нашата държава, че го допускаме”, заяви председателят на “Възраждане”, Костадин Костадинов. 

 

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!