Костадин Костадинов: Българският народ е създател на европейската цивилизация

Костадин Костадинов: Българският народ е създател на европейската цивилизация

Председателят на „Възраждане“ поздрави българските граждани от „Двора на кирилицата“, след което отпътува за Русе за среща със симпатизанти

„Честит празник на славянската писменост, българската просвета и култура! Честит празник на всички будни българи! Нека не забравяме никога „че и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книга да четат“, написа Костадинов в социалната мрежа Фейсбук.

Той поздрави и създателя на „Двора на Кирилицата“ – Карен Алексанян, като отбеляза, че без никаква помощ е изградил това уникално място.

Малко по-късно Костадинов направи и видеообръщение, с което припомни моменти от историята, които са повод за национална гордост. Ето какво каза той:

„ 24-ти май, ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Уникален празник, който ние българите имаме, може би единствени от всички европейски народи, които имат собствена писменост  Кирилицата е най- големият ни цивилизационен принос, най- големият ни принос в човешката история, в човешката цивилизация. Точно поради тази причина трябва да я пазим, трябва да я почитаме. Затова 24-ти май е уникален празник. Хубавото е, че последните няколко десетилетия той  започна да се превръща в празник и за други народи, както например започна да се отбелязва и в Русия.  Кирилицата, нашата – българската азбука,се е  превърнала в азбука на половината славянство и в азбука на една голяма част от населението на Азия, с което най- много можем да се гордеем.

Това отличава бълския народ и го превръща в един от народите, създатели на
цивилизации. Ние, българите, имаме основание да се гордеем с това, като съзидатели на източния клон на европейска цивилизация – така наречената славяно-византийска цивилизация. Затова още веднъж честит празник на всички! Бъдете живи и здрави. Не забравяйте никога българския корен и българския принос в цивилизацията и пазете както кирилицата, така и българската култура всеки ден, защото тя трябва да се защитава постоянно.

Нека бъдем достойни за делото на нашите предшественици и нека да направим така, че един ден децата ни да се гордеят с нашите дела, така както ние се гордеем с тези, които почитаме днес – Кирил и Методий и техните ученици и наследници.“, каза Костадинов във видеообръщението.

Какво още каза той може да видите тук: https://www.facebook.com/kostadin.eu

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!