Костадинов: Струва си да се поразсъждава и върху един друг въпрос – еврото и еврозоната вечни ли са? 

Костадинов: Струва си да се поразсъждава и върху един друг въпрос – еврото и еврозоната вечни ли са? 

Мнозина сериозни икономисти подлагат на съмнение изобщо жизнеспособността на тази конструкция и то с основание. От своя страна политиците не крият недостатъците на еврото, но изтъкват че то е средство за по-тясна интеграция и насилствено превръщане на европейския континент в квазидържавна организация с едно правителство – ЕК, единна данъчна политика, единни правила. Всъщност, една група хора се опитва чрез еврото да си присвои суверенитета на държавите-членки на съюза. Възниква въпросът – какво стана с волята на хората, с демокрацията? Или ще живеем в имитация, като например Европейския парламент, който няма право на законодателна инициатива? Европейският парламент е всъщност един гумен печат, с който се подпечатват решенията на неизбраните от никого членове на Европейска комисия. 

 

Да погледнем и професионално на горния въпрос. Общата европейска валута еврото беше създадена на базата на договора от Маастрихт от 7 февруари 1992 година. В него се описва създаването на Европейската централна банка и се определят критериите, на които трябва да отговарят страните, за да бъдат приети в еврозоната. Критериите са следните:

– Средният темп на инфлация в държавата не бива да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта темпа на инфлация в трите държави-членки на ЕС с най-добри резултати за едногодишен период на наблюдение.

– Дългосрочният лихвен процент в държавата не бива да надвишава с повече от 2 процентни пункта този в трите държави-членки с най-добри резултати през едногодишен период на наблюдение.

– Бюджетният дефицит на държавата не бива да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), а общият размер на държавният дълг не бива да надвишава 60% от БВП.

– Държавата трябва да поддържа стабилен валутен курс, което означава той да се е задържал в диапазона на колебание, определен в  механизма на обменните курсове (ERM II), най-малко през последните две години.

 

Апологетите на влизането в еврозоната и отказа от национална валута постоянно повтарят, че еврозоната е „клуб на богатите“ и когато влезем в него и ние ще станем богати.

 

Да видим дали наистина е така. Всички страни в Еврозоната не спазват критерия за бюджетен дефицит. За страните-членки през 2021 год. той е 5.1% 

Нещата със съотношението държавен дълг към БВП стоят още по-зле. При официално заложен лимит от 60%, държавният дълг в страните от еврозоната вече достига 93% от БВП. Мнозина икономисти смятат, че при подобно съотношение няма измъкване от дълговия капан. 

 

От горното видяхме, че всички страни от Еврозоната не изпълняват критериите, заложени в договора от Маастрихт. Вероятно е резонно да си зададем въпроса – какъв е този „клуб на богатите“, които не само затъват във все по-големи дългове, но и не изпълняват собствените си решения и предписания? Действително ли искаме да ставаме членове на клуб, който, вместо да се развива и забогатява, всъщност обеднява. Или смятате, че трупането на дългове е забогатяване? 

 

Да погледнем и Европейската централна банка. Акционерният капитал на ЕЦБ идва от вноските на страните членки и възлиза на 10.8 милиарда евро. За първите години на съществуването си балансът (всички активи на банката) възлизаше на 800 милиарда евро. В резултат на кризата балансът започна да набъбва, като през 2021 год. достига 9 трилиона евро. Както и да го гледаме, ако това беше друга финансова институция, всеки финансист щеше да ви каже, че тя на практика е в неплатежоспособност. Разбира се, една централна банка не може просто ей така да фалира. Тя винаги може да напечата нужната ѝ валута. Въпросът е – каква е цената? А тя се изразява в инфлация и обедняване на населението. 

 

От горните данни може да се направи изводът, че еврозоната може да се нарече „клуб на богатите“, но в минало време. Сега това е клуб на затъващите в дългове бивши богати европейски страни. Само много непрозорлив човек би се решил да стане член на подобен клуб, от който няма излизане, но пък в замяна на това трябва да предостави контрол върху всичките си активи на тези потънали в дългове страни.

 

Със същия успех и със същите последствия можете да карате на максимална скорост кола, гледайки единствено в огледалото за обратно виждане. Сигурно докато сте на прав участък нищо няма да ви се случи и вероятно ще развиете висока скорост, но на първия завой ще излетите от пътя и последиците ще са фатални. Правият участък от пътя пред еврото свърши. Вече виждаме, че започнаха острите и опасни завои и негативните и фатални последици няма да закъснеят. Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината на изборите на 2 април 2023 г.!

Избери свободата! 

Възраждане е с номер 3 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!