Климент Шопов: Има съмнения за злоупотреби, от страна на ръководството на “Котел” ЕООД

Климент Шопов: Има съмнения за злоупотреби, от страна на ръководството на “Котел” ЕООД

Народният представител от “Възраждане”, Климент Шопов зададе въпрос на министъра на здравеопазването, във връзка със сигнал, подаден от граждани и съмнения за злоупотреби, от страна на специализирана болница за рехабилитация “Котел” ЕООД. 

“Специализираната болница за рехабилитация – Котел ЕООД е лечебно заведение, което обслужва пациенти от цялата страна с неврологични, ставни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, на централната и периферната нервна система. Това са предимно лица с трайни увреждания – вродени и придобити, както и такива с последици от травми, заболявания в следствие на диабет, артрит и други. Има немалко случаи, в които деца с трайни увреждания прохождат и правят първите си движения, благодарение на грижите положени от специалистите в болницата.

През последните години, много средства са вложени в сградата и материалната база на лечебното заведение, за да бъдат обновени. Болницата е едно от малкото лечебни заведения в страната, която предлага лечение, с помощта на апарат за локомоторна терапия, закупен с помощта на благотворителната инициатива „Българската коледа“,  коментира народният представител от “Възраждане”, Климент Шопов. 

Той посочи още, че е изразил съмнения, във връзка с управлението на болницата, още през 2023 и е получил уверението на министъра, че ще направи всичко възможно да стабилизира финансово лечебното заведение и то да продължи да изпълнява функциите си. Към настоящия момент, обаче, все още има неизплатени възнаграждения на служители от 2021 и 2022 година, а откакто неговият управител е във владение на болницата, само веднъж е изплатено месечно възнаграждение, а граждани сигнализират, че тя е затворена за ремонт, но такъв не изглежда да се извършва. 

В отговор, министър на здравеопазването заяви, че при определяне на бъдещето на лечебното заведение, следва да се вземе под внимание медицинската целесъобразност и съхраняването на обема и обхвата на осъществяваните от тях специфични дейности. По отношение на финансовото състояние на болницата, министърът призна, че с оглед на постъпилите финансови отчети, то е силно обезпокоително и влошено, затова и има затруднения, при изплащане на трудовите възнаграждения на служителите. Към 31.12 миналата година, текущите задължения на лечебното заведение са в размер на 1 177 000 лева, като заключение, той посочи, че официалната документация сочи, че болницата е била водена умишлено към фалит, защото има декапитализация, още в началото на управлението на новото ръководство. 

В заключение народният представител от “Възраждане” Климент Шопов коментира, че на територията на болницата има доста апетитен имот и изглежда, че има хора, които искат да го закупят, но той се надява министърът да противодейства на това и да направи всичко възможно, болницата пак да заработи. 

“Гражданите, които подадоха сигнала заявиха, че не са видели да се извършват никакви ремонтни дейности на територията на лечебното заведение. Освен това, докато то функционираше, имаше непрестанен поток от пациенти, тази болница е изключително нужна. Направете всичко възможно тази болница да продължи дейността си. Хората имат нужда от нея”, заяви народният представител от “Възраждане” Климент Шопов.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!