Климент Шопов: Запазването на котелската болница е въпрос на политическа воля 

Климент Шопов: Запазването на котелската болница е въпрос на политическа воля 

Миналата година, през месец май, се вдигна шум, заради предполагаеми злоупотреби, от страна на ръководството на СБР – “Котел” ЕООД. От сигнали на граждани се разбра, че има съмнения, че болницата е водена към умишлен фалит. И може да се каже, че Предишният управител управлява болницата като семейно д семеен бизнес. Назначава на работа жена си, дъщеря си и дори зет си, който е виден активист на “Продължаваме промяната” в Котел. Всичко това стана ясно на обществото, след медийни репортажи, въпроси от народни представители и, дори посещение на служебния министър на здравеопазването. А след това ръководството на болницата бе сменено.

Специализираната болница за рехабилитация – Котел ЕООД е лечебно заведение, което обслужва пациенти от цялата страна с неврологични, ставни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, на централната и периферната нервна система.

До 2013 г. много средства са вложени в сградата и материалната база на лечебното заведение, за да бъдат обновени. Болницата е едно от малкото лечебни заведения в страната, които предлагат лечение, с помощта на апарат за локомоторна терапия.

Откакто старото ръководство бе сменено, в края на юни месец, миналата година, бъдещето на болницата продължава да не изглежда сигурно. Все още има неизплатени заплати на служители от 2021 г., 2022 г. и от 2023 г.. В отговор на устен въпрос от народния представител от “Възраждане”, Климент Шопов към министърът на здравеопазването, бе посочено, че с оглед на постъпилите финансови отчети, финансовото състояние е влошено, затова и има затруднения, при изплащане на трудовите възнаграждения на служителите. Към 31.12 миналата година, текущите задължения на лечебното заведение са в размер на 1 177 000 лева, като заключение беше посочено, че болницата е била водена умишлено към фалит, защото има декапитализация, още в началото на управлението на новото ръководство. Народният представител от “Възраждане”, Климент Шопов провежда редица срещи и разговори с длъжностни лица, за да реши ефективно проблема и да спомогне за решаване на съдбата на лечебното заведение, защото болницата работи едва-едва в момента. Немалко от дългогодишните служители са напуснали, заради продължително неизплащане на възнаграждения. Броят на служителите са по-малко от половината от щата, нает през 2011 г.. А и цялата дейност на болницата е затормозена, заради липсата на средства, които са нужни за ежедневните оперативни разходи. Още повече МЗ е обявило нов конкурс за смяна на управителя.

„Има светлина в тунела. Най-бързият начин болницата да бъде стабилизирана е да се увеличи капиталът на дружеството с нужните средства, които да покрият задълженията и оперативните разходи, до пълната финансова стабилизация.

Не само това. Новият управител е внесъл в Министерството на здравеопазването инвестиционен проект за 5,7 мил. лв., който, ако се реализира ще увеличи броят на леглата в болницата от 55 на 100, като леглата за деца с увреждания ще се удвоят. Проектът, също предвижда откриване на ново отделение – Отделение за продължително лечение на „нервни болести“ за възрастни и закупуване на нова апаратура, с която да се разкрият нови рехабилитационни методи и практики, кинезитерапия и рехабилитационни мероприятия.“, коментира народният представител Климент Шопов.

Той допълни, че всичко зависи от изпълнителната власт. За да се открие ново отделение е нужна заповед на Министъра на здравеопазването.

За да се реализира инвестиционният проект е нужно Министерски съвет да го одобри,  средства за него има в Държавния бюджет за 2024 г.. За да не фалира СБР – Котел ЕООД и за да не се закрие болницата е нужно най-вече политическа воля. При положение, че последните години куп държавни болници са фалирани нарочно и после разпродадени, силно се надявам да не стане така с котленската болница за рехабилитация. Тя е нужна на много деца и възрастни, които благодарение на лечението предоставено там могат да водят нормален живот. Радвам се, че с моята дейност успявам да помогна да се разреши проблемът, сега всичко е в ръцете на Министерски съвет“ каза в заключение Климент Шопов.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!