Кандидатът за кмет на Варна Коста Стоянов: Децата са основен приоритет на „Възраждане“

Кандидатът за кмет на Варна Коста Стоянов: Децата са основен приоритет на „Възраждане“

Децата са основен приоритет на „Възраждане“. Това заяви кандидатът за кмет на политическата организация във Варна – Коста Стоянов, на среща с граждани. Той посочи, че проблемите в сектор образование са много и трябва да бъдат разрешени в най-бърз порядък.

От „Възраждане“ имат изготвена цялостна стратегия в областта на образованието, първа точка от която е свързана с обучителната среда. 

„Децата да се обучават в спокойна среда. Това означава – широки пространства, нови и модерни сгради. Категорично отстояваме мнението, че всяко училище трябва да бъде в собствена сграда и децата да имат пространство и кабинети, в които да се обучават.   Успоредно с това за нас е важно да се обърне внимание на специфичните нужди на всяко едно дете. Именно „Възраждане“ пое първата стъпка в тази насока.“, добави Коста Стоянов. 

По предложение на „Възраждане“ от общинския бюджет ще бъдат заделени средства за закупуване на устройства, които значително ще подобрят качеството на обучението на деца с дислексия, дискалкулия и смесени разстройства на способността за учене. Първоначално ще бъдат пилотно въведени 15 устройства-четци за електронно декодиране и прочитане на текстове на български и английски език. От „Възраждане“ предлагат също всички ученици да пътуват безплатно в градския транспорт, което ще облекчи финансово семействата. 

 

Приоритет за Коста Стоянов е и достъпната среда.

 

„Много от училищата във Варна не са достъпни за ученици с различни възможности. Липсват рампи, подемни устройства и на практика – децата не могат да влязат без чужда помощ. Отделно трябва усилено да се набляга на дигитализация на учебния процес вместо на програми за общуване и личностно развитие. Липсва интеграция на социалните дейности с образованието. Липсват специалисти в училищата, като например: логопеди, ресурсни учители и др..“, каза още Стоянов.

 

Детското здравеопазване във Варна също е залегнало в образователната програма на кандидата за кмет от „Възраждане“. Той подчерта, че проблемите в тази сфера са липса на достатъчно специалисти с детски профил и такива с две специалности, едната от които да е педиатрия или неонатология.

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!