Инж. Коста Стоянов : От сглобката, отново ще гласуват в полза на местните олигарси. Какво стана, господа демократи? 

Инж. Коста Стоянов : От сглобката, отново ще гласуват в полза на местните олигарси. Какво стана, господа демократи? 

На вчерашното заседание в Народното събрание, една от внесените точки за гласуване беше Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и администрация – предложение, внесено от група народни представители от управляващата ‘сглобка’.

Народният представител от “Възраждане” инж. Коста Стоянов изрази своите основателни опасения, че от управляваща сглобка се опитват да избягат от поименното гласуване, заложено в Законопроекта или да го редуцират до определени точки в Общинските съвети, с единственото желание да обслужат определени олигархични интереси.

“Много съм изненадан от факта, че именно вие, вашите народни представители оттеглихте това предложение между първо и второ четене. Затова, сега е много интересно, как ще гласувате в зала. Ако, наистина искате прозрачно управление на Общинските съвети, което всъщност минава през поименното гласуване или за пореден път ще се обърнете и ще гласувате в полза на местните олигарси, местните бизнесмени или в защита на частни интереси, а не на тези за Общината и за развитието на Общината’’, заяви от трибуната на Народното събрание инж. Коста Стоянов.

Той допълни, че иска да обърне, специално внимание на изменението на Параграф 1, който касае изменение на чл.27, ал. 5, относно поименното гласуване. В момента, съгласно чл. 27, ал. 5, решенията на Общинския съвет се приемат с поименно гласуване, което се отразява в протокола от заседанията. От 25 точки в тази алинея, само по 7 от тях е задължително поименното гласуване. За останалите 18 точки – не  – но в тях влизат важни теми като  Решения за създаването на Постоянни и Временни комисии в Общинския съвет, за структурата на Общинската администрация, за избиране и освобождаване на председатели на Общинския съвет, за определяне на размера на трудовите възнаграждения на кметовете и персонала, за създаване и одобряване на устройствени планове и други важни аспекти от местното общинско управление.

“Всички изброени по-горе текстове са достатъчно важни за една Община, за да се изисква по тях поименно гласуване, както в момента се прави за останалите. След като го гласувахме на Първо четене в зала, поради незнайно какви причини, именно вносителите на този Законопроект от ПП-ДБ си оттеглиха предложението на Второ четене. Какво се случи, господа демократи? Защо си оттеглихте предложението? Докато имахте малка бройка общински съветници или, по-скоро, от “Демократична България”, защото от “Продължаваме промяната” нямаха такива, предложението беше добро, защото твърдяхте, че в Общинските съвети няма достатъчно прозрачност.

Сега, след като минаха изборите и вече прилична бройка общински съветници, какво се случи? Явно сте си променили мнението. Явно не искате прозрачност в управлението. Явно не искате вашите общински съветници да носят персонална отговорност за решенията, които вземат. Явно искате да продължава колективната безотговорност на Общинските съвети и зад всяко едно неадекватно решение в ущърб на Общината или в полза някой местен бизнесмен или олигарх, да криете хората си зад колективната безотговорност на колективен орган, какъвто е Общинския съвет. Ние от “Възраждане” ви го казахме и на Първо четене в зала, казахме го и в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, че е крайно време да спрем колективната безотговорност и е крайно време, всеки един от общинските съветници, на които избирателите са гласували доверие да ги представлява в органа, който взима важните решения за развитието на Общината, да носи лична отговорност за своите действия, да дава личен пример и адекватни обяснения за всяко едно свое действие и гласуване в Общинския съвет. Само по този начин, всеки един от избраниците ще дава отчет за дейността си пред своите избиратели и така те ще могат да му търсят персонална отговорност. Затова сега се надявам да сте преосмислили решението си и да подкрепите тази промяна, която реално вие предложихте и ние подкрепихме и сега също ще я подкрепим, защото ние сме последователни в действията си и ще придължим да бъдем такива. Доказали сме го във времето и ще продължаваме да го доказваме. Благодарение на нашите народни представители от Варна и Стара Загора, от времето, когато те са били общински съветници, в тези два Общински съвета, от години има поименно гласуване. Време е да има навсякъде, във всеки един Общински съвет, в цяла България”, категоричен беше народният представител от “Възраждане”, Коста Стоянов.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!