Ивайло Папов: Функционално неграмотна е политиката, която обърка цялата образователна система 

Ивайло Папов: Функционално неграмотна е политиката, която обърка цялата образователна система 

„Повече от 20 години съм бил преподавател и тази новина, че според международно изследване българските ученици са на последно място по функционална грамотност, предизвика в мен огромна тъга и разочарование. Проблемът е, че 34 години ние, учителите работим в една нова среда, която промени цялостната концепция на образованието ни, а  т.нар. делегирани бюджети замениха качеството на обучението с количествени показатели.“, коментира народният представител Ивайло Папов по повод програмата за международно оценяване на учениците PISA, която се проведе в ЕС.

Според него в борбата за ученици много училища в България са свалили критериите за прием, за да запазят паралелките си. Резултатът не е закъснял – все повече ученици завършват, могат да четат и пишат, но не разбират написаното.

„Това доведе до спад на точно тази функционална грамотност. В тази ситуация МОН смята да въведе тестове и да направи промяна на подхода, повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти. Учениците, които в момента са в 5 клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на изцяло нов формат за изпита след 7 клас през 2025/2026. Дотук чудесно – звучи важно, гръмко и високопарно! Аз не вярвам, че нещо ще се промени.“, допълни Ивайло Папов.

Той смята, че  много тънко се прокрадва идеята, че виновни за тези резултати са учителите.

„В очите на обществото те са едни много лежерни хора, които взимат незаслужено високи заплати, имат 50 и повече дни отпуска и въобще не се интересуват от своята работа – това е далеч от истината. За провалите на политиката в образованието са виновни „умниците“, които правят тази политика. Учителите отдавна са само изпълнители на безумията, които се сътворяваха три десетилетия. Промени трябва да има, но нека тестовете и програмите да излизат отдолу от учителите, а не ги налагайте отгоре от Министерството в съответствие с европейските директиви, които не са адаптирани за нуждите на нашите деца.“, каза още Ивайло Папов.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!