Ивайло Папов за Ботйовия лист: Напук на НПО-та трябва да съхраним историческото си наследство и децата ни да се гордеят

Ивайло Папов за Ботйовия лист: Напук на НПО-та трябва да съхраним историческото си наследство и децата ни да се гордеят

Дни преди Деня на Христо Ботев 2 юни, във Враца бе представен годишният вестник „Ботйов лист“. Той съществува от 145 години и продължава да се издава благодарение на ентусиазма на главния редактор Красимир Григоров и на издателя Юлиян Кирилов.

„Враца е имала велики дарители в миналото като Стефанаки Савов, Христанчо Матов и Мито Орозов. Колко обаче хора могат да се нарекат такива днес? Благодаря на г-н Ивайло Папов, който направи всичко възможно, за да го има днес Ботйовият лист. Още като му се обадих той пое ангажимента и ме увери, че ще направи всичко възможно, за да го издадем и тази година.“, каза Григоров на тържеството пред препълнената зала.

Той представя „Ботйовият лист“ пред министъра на културата, с чието съдействие беше издаден 145 брой.

„Преди три месеца от вестника се свързаха с мен и казаха, че няма как да напечатат сборника тази година, поради финансови причини. Аз съм историк, не бих го допуснал. Ботев е светиня. Ние трябва да влагаме всички усилия в тези времена, в които разни НПО организации искат да променят миналото ни, трябва да съхраним историческото си наследство. Децата трябва да помнят и да се гордеят на кои славни българи са наследници.“, каза Ивайло Папов пред журналисти.

На първа страница на изданието е поставен откъс от Ботевата статия „Излечима ли е нашата болест“, публикувана във в.“Знаме“, брой 11, на 16 март 1875 г., в която той говори за чуждопоклонничеството, обясни главният редактор, свързвайки темата, която преди 150 години подхваща Ботев, с днешно време.

Папов разкри, че интересът към сборника е голям и доста бройки ще пътуват към българи в чужбина.

„Възраждане“ е с №12 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!