Ивайло Папов: Всяко запазено училище и детска градина води до запазването на образователната система 

Ивайло Папов: Всяко запазено училище и детска градина води до запазването на образователната система 

“Не само съм учител по професия, но и по призвание. Познавам образователната система в страната ни като човек, който е работил в нея и е изпитвал последствията от всяко политическо решение. Мисля, че това е едно от основните  предимства в работата ми като народен представител и член на “Комисията по образование и наука” и “Комисията по труда, социалната и демографската политика” в Народното събрание, защото само който познава добре и из основи една толкова важна система, може да предлага ефективни решения.”, написа Ивайло Папов, народен представител от “Възраждане”, избран от врачански регион в социалната мрежа Фейсбук.

Постът му е провокиран от среща – разговор с учители, с които още в първите дни на 2024 г. е обсъдил приоритетите в работата си  като народен представител през предстоящата година.

“Ще се боря за справедлив подход при разпределянето на паралелките от прием 2024 година и за преустановяване на практиката с наличието на  “училищата-любимци”, които са по-харесвани от  управляващите. Дейността ми ще е насочена и  към дейност за запазване на малките училища в труднодостъпни райони на област Враца, които държавата ни с лека ръка бърза да зачеркне от образователната карта. Ангажиран съм с тяхната съдба, защото  всяко едно спасено училище има важна роля за  запазване живо едно българско селище. Като член на “Комисията по образование и наука” и “Комисията по труда, социалната и демографската политика”  ще продължа да работя последователно по законопроекти, които са изцяло в полза на българското образование. То е един от основните стълбове на държавността и е грижа на държавата ни. В него нямат място организации от неправителствения сектор, които са финансирани от чужди държави, и аз ще работя и през 2024 г. за това техният достъп до образованието на българските деца да бъде ограничен. Ще продължа в работата си да си партнирам с всички участници в образователната система – ученици, родители, учители, директори, синдикални организации, а всяко тяхно предложение, което е в полза на работата в нея, ще бъде обект на моето внимание.  През изминалата година показахме, че заедно можем ефективно да се преборим за промени. Припомням, че през 2023 г. нашата най-голяма борба и желание бе да стигне до пленарна зала предложеният от нас Закон за изменение и допълнение  на Закона за предучилищно и училищно образование  (ЗИД на ЗПУО). Там поставихме няколко много наболели проблеми за разглеждане в средното образование. Законопроектът се посрещна с повече от 100 становища, както от училища, така и от синдикални организации и родителски сдружения. Гореща подкрепа получихме от действащи педагози, учители, които са вътре в системата и знаят какви са проблемите в образованието. Спечелихме абсолютната подкрепа на редовия учител и много родители. Удовлетворен съм, че в ЗИД на ЗПУО нашите идеи получиха разбиране и законопроектът беше променен – преди управляващите да успеят да обособят интеркултурното и екологично образование в нова алинея, ние настоявахме да се изтегли напред патриотичното образование и възпитание в духа на национално самосъзнание, защото това е най-важно за децата ни. Разчитам на Вашите идеи, защото като български народен представител, изпратен от 356 000 български граждани в Народното събрание, аз искам да продължа да съм близо до хората, да познавам из основи проблемите, които трябва да решавам, и дейността ми да е изцяло в полза на българския народ. Вярвам, че и през 2024 г, ще продължим ефективната работа, започната през 2023 г.“, добави още Ивайло Папов.

Народният представител изрази и готовност да работи активно и да изисква  завършването на важен за област Враца  пътен участък –  Ботевград-Мездра, защото той е ключов за областта и важен за развитието ѝ.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!