Емил Янков: Какво се случва с тунела под Шипка, по който, уж се работеше 

Емил Янков: Какво се случва с тунела под Шипка, по който, уж се работеше 

Народният представител от “Възраждане”, Емил Янков зададе въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройство, във връзка с изграждането на тунел под Шипка.

“ Министърът на финансите Асен Василев заяви, че тунелът под Шипка се строи. Но, според очевидци, редовно преминаващи през мястото на предполагаемия строеж, там не са се извършвали никакви строително-монтажни действия.

Това внася основателни съмнения, по отношение на истинността на изказаните от министъра на финансите, твърдения.

Едно подобно съоръжение като тунел под връх Шипка би било полезно не само на жителите на двете области, които ще свърже – Габрово и Стара Загора, а и на преминаващите. Изпълнението на този важен проект би спестило на пътуващите между Южна и Северна България много време, километри и най-вече ще повиши безопасността на движението, особено през зимния сезон на годината. Смятам, че трябва да работим, именно в посока повишаване на безопасността на движението и опазване живота и здравето на участниците в него.  Защото няма по-ценно от човешкия живот!”, заяви от трибуната на Народното събрание, Емил Янков от “Възраждане”.

В тази връзка са и въпросите му към министъра на регионалното развитие и благоустройство: Кога е дадено началото на работата за тунел под връх Шипка и какви са сроковете на започване и приключване?, Започнало ли е реалното изпълнение на строително-монтажните действия?, На какъв етап от развитието е проекта?, Има ли осигурено финансиране на целия проектили на част от него и на каква стойност?

Министърът отговори, че юни 2022 година е стартирала работата по проекта, но са установени изключително много идейни пропуски в първоначалния проект и изходните данни, което води до удължаване на срока за проектиране. По-късно се установяват явни фактически грешки в кадастралните карти на град Габрово, които се налага да бъдат отстранени.

Вследствие на тези данни, самият министър призна, че строителството на тунела под Шипка не е започнало, с което потвърждава думите и съмненията на народните представители от “Възраждане”, относно истинността на твърденията на водещи фигури от ‘Сглобката’.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!