Дренчев от „Възраждане“: Ловеч се управлява на принципа „след нас и потоп“, а потопът не закъснява

В последните два месеца бяхме свидетели на две наводнения в област Ловеч вследствие на проливните дъждове. Припомняме, че тогава улиците на областния град се превърнаха в реки. Бяха наводнени множество сгради, мазета и офиси.

Във връзка с това направихме запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) към кмета на община Ловеч,  като поставихме четири важни въпроса:

  • Кога и от кого е направен проектът за отводняване на централната градска част, кой е органът, който е извършил надзора над проектирането и каква сума е заплатена за този проект?
  • Кога и от кого е изпълнен проектът за отводняване на централната градска част, каква сума е заплатена и кой е органът, извършвал инвеститорския надзор?
  • Коя е фирмата, която отговаря за поддържането на отводнителната система (тръби и шахти), какви средства са изразходвани за тази дейност от началото на 2023 год. и кой следи дали шахтите и тръбите се поддържат в необходимото състояние?
  • Какви мерки ще предприеме община Ловеч, за да избегне наводняването на улици, тротоари, магазини и жилищни сгради при следващото падане на дъжд и градушки?

В крайна сметка получихме отговор. В него се казва, че отводняването на бул. „;България“ и бул. „Мизия“ не е изпълнявано по отделен проект, а е включено за изпълнение като част от строително-монтажните работи (СМР) по проект, реализиран по ОПРР 207-2013 г. Разбира се, за изпълнител е избрана фирма, за която е публична тайна в Ловеч, че е  приближена до ГЕРБ и Бойко Борисов. Стойността на договора е малко над 8 млн. лева с ДДС. Няма отделен проект за отводняване на централната градска част, като тези дейности са заложени по проекта за рехабилитация на бул. „;България“ и бул. „Мизия“. 

Друг важен момент от питането ни е относно почистването на отводнителните шахти и речните корита. Община Ловеч е сключила договор на 05.01.2023 г. с общинската фирма ЕКО ЕАД – Ловеч точно с предмет на дейност почистване на по-горе изброените неща. От началото на договора до 31.05.2023 г. са изплатени 7698 лв. за почистващи дейности. 

В отговора на община Ловеч не става ясно в кои месеци са изплащани тези пари и за какво точно са дадени –за почистване на корита на реки или шахти, или и двете, както и дали е правено почистване на отводнителните шахти и речните корита през месец април и май. При последното наводнение на Ловеч през юни отново улиците бяха реки. За почистване на речни корита и шахти община Ловеч е платила почти 8000 лв., а община Троян – 80 000 лева. Уж спестените пари от бюджета на общината са платени десеторно от гражданите, които са оставени сами да покриват щетите от наводненията. В края на мандата Общинският съвет и кметът на града управляват на принципа „след нас и потоп“, а потопът не закъснява!

 

Актуално

Европейски лидери пристигат в столицата по покана на „Възраждане“

По покана на „Възраждане“ в София пристигат лидери на европейски партии

Костадинов и Стоянов от „Възраждане“ се срещнаха с Никола Дюпон-Енян

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!