Димчо Димчев : Хазартната зависимост е бич,  не само за България, но и за Европейския съюз  

Димчо Димчев : Хазартната зависимост е бич,  не само за България, но и за Европейския съюз  

Днес в Народното събрание се разгледа, предложен от “Възраждане” Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта. 

Той беше защитен и аргументиран от народните представители от групата на “Възраждане”, които посочиха множеството негативни психологически, емоционални и финансови ефекти, които хазартната зависимост оказва върху самите зависими и техните близки. 

Народният представител от “Възраждане”, Димчо Димчев посочи, че този проблем засяга, не само България, но и целия Европейски съюз. 

“Данните, които съм изкарал от “Евронюз” – според статия в техния сайт, сочат, че за 2023 г. във Великобритания 53% от хората над шестнадесетгодишна възраст са залагали на онлайн игри, предходната година. Над 430 000 души там са пристрастени към хазарта, а близо 2 000 000 се намират в състояние, което води до пристрастяване към хазарта. В Германия тези данни са още по-стряскащи – 1,3 милиона пристрастени и 3,25 млн. души, изложени на такъв риск. В Малта – 56% от населението залага на онлайн игри”, заяви от парламентарната трибуна, народният представител от “Възраждане”, Димчо Димчев. 

 

Той допълни, че миналата година, Белгия е била светлият пример в това отношение и от нейното правителство са анонсирали, че искат да забранят рекламите на хазартни дейности в социалните мрежи, телевизията и по спортните стадиони. Чуват се и предложения за създаване на европейски омбудсман – институция, която да е свързана с въпросите и проблемите, по отношение на хазарта. 

 

Въпреки фаталните последствия, които хазартната зависимост оказва върху всички социални групи и нейното вредно въздействие върху финансовото, психическото и емоционалното състояние на зависимия и неговото семейство, от вече разпадналата се сглобка на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ не подкрепиха текстовете, предложени от “Възраждане”. 

 

С това ясно се позиционираха като защитници на олигархичните, олигополни интереси, като защитниците на корупционните схеми и показаха, че за влияние, власт и пари, биха предали интересите на всички български граждани, и най-вече, в случая – на българските деца. Защото младежите са бъдещето на България, а точно те са потенциално най-лабилни към развиване на подобен тип зависимост.  

 

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!