Димчо Димчев : От сглобката са пълни лицемери. Срещи се правят преди писането на Проектозакон, а не след гласуването на първо четене 

Димчо Димчев : От сглобката са пълни лицемери. Срещи се правят преди писането на Проектозакон, а не след гласуването на първо четене 

В Народното събрание се разглежда, внесеният от сглобката Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.

Народният представител от “Възраждане”, Димчо Димчев изрази отношение към внесения Законопроект, като заяви, че това е поредният от многото лобистки закони, прокарани от управляващата сглобка.

Той посочи, че би желал да върне дебата към доклада на Комисията по околната среда и водите и един цитат от него “С предложения Проектозакон се цели да се регламентира използването на възобновяеми енергийни ресурси в българската акватория на Черно море. Значи, тук говорим за териториалната част на Република България, принадлежаща към брега и вътрешните морски води – ивица от 12 морски мили. Други народни представители се изказваха, че става въпрос за стотици километри навътре, това, всъщност засяга икономическата зона. Само че това не е упоменато в закона, упоменато е в българската акватория”, коментира  народният представител от “Възраждане”, Димчо Димчев.

Той допълни, че разбира желанието на коалицията да прави неща, които Европа вече е направила, но правейки един бърз паралел с Великобритания, Островът е с 8.2 гигавата инсталирана  мощност, което прави 44% от ветроенергетиката на Европа. Там има един парк, който е на 120 километра, навътре в Северно море.

“Правейки паралел, можем да посочим, че Северно и Черно море са много различни – епиконтинентални морета като Северно море са с много малка дълбочина и средна такава 90 метра, а в Черно море, за разлика от Северно море, средната дълбочина е 1253 метра. Някой прави ли сметка, колко всъщност ще струва изграждането на тези плаващи платформи, колко дълги трябва да са подпорките и колко скъпо ще струват?

Като заключение искам да кажа, по отношение на работната среща, за която беше споменато, организирана,  по темата с Министерство на околната среда и водите, простете, това е лицемерие. Подобни срещи се правят преди писането на Проектозакон, а не след гласуването на първо четене”, заяви от трибуната на Народното събрание, Димчо Димчев от “Възраждане”.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!