Димчо Димчев : От сглобката са пълни лицемери. Срещи се правят преди писането на Проектозакон, а не след гласуването на първо четене 

Димчо Димчев : От сглобката са пълни лицемери. Срещи се правят преди писането на Проектозакон, а не след гласуването на първо четене 

В Народното събрание се разглежда, внесеният от сглобката Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.

Народният представител от “Възраждане”, Димчо Димчев изрази отношение към внесения Законопроект, като заяви, че това е поредният от многото лобистки закони, прокарани от управляващата сглобка.

Той посочи, че би желал да върне дебата към доклада на Комисията по околната среда и водите и един цитат от него “С предложения Проектозакон се цели да се регламентира използването на възобновяеми енергийни ресурси в българската акватория на Черно море. Значи, тук говорим за териториалната част на Република България, принадлежаща към брега и вътрешните морски води – ивица от 12 морски мили. Други народни представители се изказваха, че става въпрос за стотици километри навътре, това, всъщност засяга икономическата зона. Само че това не е упоменато в закона, упоменато е в българската акватория”, коментира  народният представител от “Възраждане”, Димчо Димчев.

Той допълни, че разбира желанието на коалицията да прави неща, които Европа вече е направила, но правейки един бърз паралел с Великобритания, Островът е с 8.2 гигавата инсталирана  мощност, което прави 44% от ветроенергетиката на Европа. Там има един парк, който е на 120 километра, навътре в Северно море.

“Правейки паралел, можем да посочим, че Северно и Черно море са много различни – епиконтинентални морета като Северно море са с много малка дълбочина и средна такава 90 метра, а в Черно море, за разлика от Северно море, средната дълбочина е 1253 метра. Някой прави ли сметка, колко всъщност ще струва изграждането на тези плаващи платформи, колко дълги трябва да са подпорките и колко скъпо ще струват?

Като заключение искам да кажа, по отношение на работната среща, за която беше споменато, организирана,  по темата с Министерство на околната среда и водите, простете, това е лицемерие. Подобни срещи се правят преди писането на Проектозакон, а не след гласуването на първо четене”, заяви от трибуната на Народното събрание, Димчо Димчев от “Възраждане”.

Актуално

„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция „Гражданска защита“

Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието 

Ангел Славчев: Заради безумна наредба, спусната от Европейския съюз, 2 милиона автомобили могат да бъдат спрени от движение

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!