Димо Дренчев: С новия закон на БНБ упавляващите искат да унищожат лева

Димо Дренчев: С новия закон на БНБ упавляващите искат да унищожат лева

Димо Дренчев от „Възраждане“: С новия закон на БНБ упавляващите искат да унищожат лева

„Главната причина, поради която не можем да го подкрепим Законопроекта за БНБ е член 26-ти, който гласи следното: „Валутата на Република България е еврото, паричната единица е 1 евро, а 1 евро се разделя на 100 цента.“ Но нашата твърда политическа позиция е, че една суверенна държава трябва да има собствена суверенна валута.“, каза народният представител Димо Дренчев от трибуната на Народното събрание (НС).

Той обърна внимание и на член 41 и член 48, където се описва в какво може да се държи резерва на Централната банка и в какво може да инвестира държавната банка.

„Там навсякъде се добавя, че активите могат да бъдат оценени от най-малко две от международно признатите кредитни агенции с една от трите най-високи степени, като разликата с досега действащия закон е, че тогава се даваше възможност да се инвестира само в активи от първата и от втората най-високи степени – ААА и АА+. Изглежда, че разликата не е кой знае каква, но доколкото говорим за ресурс, който ще се освободи след свалянето на валутния борд от порядъка на около 70 милиарда лева, считам че в дългосрочен план има риск за влагане на тези милиарди в некачествени активи и точно за това са промените, които са внесени от нашата група за запазване на сегашния режим, които доказано гарантират, (въпреки евентуално по-ниската доходност, която ще носи резерва на БНБ), че ще имаме дългосрочно и дори в случай на криза, една по-голяма сигурност за парите на държавата и за това апелирам колегите да ги подкрепят поне тези за член 48.“, допълни още Димо Дренчев.

Предложенията на “Възраждане” бяха отхвърлени при гласуването на Закона за БНБ от сглобката ГЕРБ – ДПС – ПП-ДБ. които опитват да унищожат българския лев и с това  националния ни  суверенитет.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!