Димо Дренчев: Сглобката трупа нови дългове без да прави нужните реформи

Димо Дренчев: Сглобката трупа нови дългове без да прави нужните реформи

„И премиерът в оставка и после харвардският възпитаник Петков казаха от трибуната някакви небивалици от сорта, че икономиката ни процъфтява и че България вече е пълноправен член на Шенген, което е абсолютна лъжа и всеки мислещ човек, го знае.“, заяви от пленарна зала народният представител Димо Дренчев.

От трибуната той направи подробен анализ на икономическата политика на слобката.

„Ръстът на брутния вътрешен продукт на България през 2023 година, годината през която управлява това правителство е 1,9% спрямо 3,9% за 2022 година. Ръстът на брутната добавена стоеност в икономиката, което е дори по-добър индикатор е 1,5% спрямо 6,1% за 2022 година. Индексът на промишленото производство също спада. Вноса на стоки спада с 10%, износът на стоки спада с 7%. Това не идва само от намаляване на износа на електроенергия. Инфлацията е 9,6%, твърде висока на фона на целия Европейски съюз. Може някой да каже, че за сметка на това пък имаме ръст на преките чуждестранни инвестиции – от 2,6 милиарда на 3,5 милиарда, но това е твърде скромно, защото Румъния има над 10 милиарда, а една Сърбия, която е далече от Еврозоната и от Европейския съюз има близо 5 милиарда чужди инвестиции. И ако миналото десетилетие Румъния ни изпревари, през това десетилетие най-вероятно Албания и Сърбия също ще ни изпреварят. Общо взето нямаме промяна, а имаме застой – много виден през 2023 година, още по-забележим ще е през 2024 година.“, допълни Димо Дренчев.

Той каза още, че това, с което досега винаги сме се гордеели и с което сме наредени до отличниците – страни като Швеция и Люксембург,  това е съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт /БВП/.

„Ние сме с 23%, при среден дълг за Еврозоната 90% от БВП. В Еврозоната има страни, които са буквално шампиони в негативния смисъл – една Гърция е със 166% от БВП, една Италия със 141% от БВП, Франция със 112% от БВП. Лошото е, че ние сменихме курса и в момента вървиме към дефицити – 3% дефицити във всеки един бюджет. До 2026 година дълга ни ще нарасне с нови близо 18 милиарда. Тези дефицити се правят без реформи. А когато нямаме реформи, а само трупаме нови дългове, това нещо е само за едно и то е за оставка.“, коментира още народният представител от „Възраждане“.

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!