Димо Дренчев: Имаме огромен брой общини без канализация, ама ще инвестираме милиарди в 48 държави в Африка – що за логика? 

Димо Дренчев: Имаме огромен брой общини без канализация, ама ще инвестираме милиарди в 48 държави в Африка – що за логика? 

В Народното събрание беше приет законопроекта за ратифициране на измененията от споразумението за създаване на Европейска банка за възстановяване и развитие, с което позволяват управителния съвет на банката да определя капиталова адекватност, каквато той реши.

„Променяйки първия член, ние ще разрешим на Европейската банка за възстановяване и развитие да оперира във всичките страни от Субсахарска Африка. Ако някой не знае, това са общо 48 държави, с население от почти милиард и половина, нещо повече – това е и най-бързо растящото и бедно население в света. Ресурса, с който разполага Европейската банка за възстановяване и развитие, изобщо не е неизчерпаем, и доколкото в България все още имаме огромен брой от общините, които нямат дори канализация, имаме да изграждаме инфраструктура, имаме да правим зелен преход, имаме нужда от твърде много разходи, считам че е абсолютно нецелесъобразно ние да насочваме този ресурс към Африка, където той може да потъне абсолютно спокойно без да остане нищо за Европа.“, каза народният представител от „Възраждане“ Димо Дренчев на среща с граждани в Перник.

Според него така поднесен текста в измененията гласи, че съветът на директорите на банката установява и поддържа подходящи лимити по отношение на показателите за капиталова адекватност, за да защити финансовата стабилност и устойчивост на банката.

„На мен ми се струва, че с това ние им  разписваме един празен чек, доколкото не поставяме някакъв долен праг на тази капиталова адекватност, ние не казваме колко процента от капитала трябва те да оставят като резерв и какво може да бъде тяхното решение. Ние трябва да гласуваме решение, което включва някакъв долен праг за тези резерви, под който те да не могат да паднат, защото иначе рискуваме абсолютно законно с решение на Съвета на директорите на тази банка, те да направят някакви глупости. Истината е, че нашият дял в нея е под един процент, ние имаме 0,8% – тоест не можем да влияем по никакъв начин на това, което решават, но все пак това са много пари за страна, като България – сумата е 240 милиона евро. Затова не  подкрепихме това.“, допълни още Димо Дренчев.

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!